Jesienią sięgamy po przepisy na rozgrzewające dania, a tutaj nieoceniony jest imbir. W sklepach można go kupić bez większego problemu, jednak nie zawsze zużyjemy duże kłącze tej rośliny w całości. Jak więc przechowywać imbir, by jak najdłużej był świeży i można go było jeszcze wykorzystać w kuchni? Sprawdźcie, a już nigdy się wam nie zmarnuje. 

Jak przechowywać imbir w lodówce?

Teoretycznie imbir może być przechowywany w temperaturze pokojowej, jednak jesienią oraz zimą, gdy w mieszkaniach jest ciepło, a powietrze jest suche, lepiej włożyć go do lodówki. Dlaczego? Pozostawiony na kuchennym blacie imbir (zwłaszcza przekrojony) szybko wysycha. Korzeń (a tak naprawdę kłącze, choć przyjęło się nazywać tę część korzeniem) staje się pomarszczony i zdrewniały. Do tego przy wyższych temperaturach imbir może zacząć pleśnieć i wówczas już w ogóle nie nadaje się do użycia. 

Zobacz także:

Jak więc przechowywać go w lodówce? Możecie to zrobić na 3 sposoby:

  1. W szufladzie na warzywa – jeżeli imbir jeszcze nie jest obrany ani pokrojony, spokojnie możemy go tam umieścić. 
  2. W pojemniku – plastikowym lub szklanym. Co istotne, nie może być szczelnie zamknięty, konieczne jest zapewnienie dostępu powietrza do środka, by imbir nie spleśniał. 
  3. W papierowym ręczniku – jeżeli imbir jest już obrany albo pokrojony, zawijamy naruszoną część w ręcznik papierowy, a cały korzeń wkładamy do woreczka strunowego. 

Czy imbir można mrozić?

W sytuacji, gdy imbiru mamy więcej niż potrzebujemy, z powodzeniem można go zamrozić. Najpierw korzeń należy umyć (ale nie obierać!) i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie wkładamy imbir do woreczka strunowego, zamykamy i od razu wkładamy do zamrażarki. Można przechowywać imbir w ten sposób od 3 do 4 miesięcy.

Bardzo wygodne jest mrożenie imbiru startego na tarce – w ten sposób bardzo ułatwicie sobie gotowanie. Kiedy już zetrzemy korzeń, powstałe „wiórki” układamy równomiernie na papierze do pieczenia lub tacce. Wkładamy do zamrażarki i po kilku godzinach przesypujemy imbir do woreczka strunowego. 

Do czego przydaje się imbir w kuchni?

Imbir to przyprawa bardzo aromatyczna, która dodaje charakteru wielu daniom. Świetnie sprawdza się w potrawach kuchni azjatyckiej – warto dodać go do kurczaka w sosie curry, zupy ramen czy warzyw smażonych w woku. Pasuje też do polskiej kuchni. Imbir polecamy dodawać do marynat do mięs – genialnie podkreśla smak wieprzowiny oraz drobiu, a także ryb, na przykład łososia. Imbir świetnie łączy się z czosnkiem i miodem. 

Nie możemy pominąć także rozgrzewających napojów, idealnych na sezon jesienno-zimowy, jak choćby herbata z dodatkiem miodu, cytryny oraz świeżego imbiru. Przyprawa ta sprawdza się też w przypadku zupy krem z dyni czy marchewki, a także wszelkiego rodzaju owocowo-warzywnych koktajli.