Przypalona patelnia to problem, który pojawia się niemal w każdym domu. Nawet mimo zachowania szczególnej ostrożności podczas gotowania, z czasem na spodzie zaczynają pojawiać się trudne do wyczyszczenia czarne przywary. I choć nie mają one wpływu na smak przyrządzanych potraw, ogólny wygląd przyrządów kuchennych pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście z pomocą przychodzi banalny jak 2 razy 2 domowy sposób, w którym główną rolę odgrywa popularne warzywo i sól.
Jakie są przyczyny powstawania przypaleń na spodzie patelni?
Powstawanie przypaleń na zewnętrznej stronie patelni to przede wszystkim wina oddziaływania intensywnego ciepła, rozpryskującego się podczas smażenia tłuszczu oraz resztek jedzenia. Właśnie te czynniki sprawiają, że po czasie na przyrządach kuchennych tworzą się trudne do usunięcia zwykłą ściereczką lub gąbką czarne warstwy zabrudzeń. Gdy patelnie są używane na co dzień, a spód czyszczony nieregularnie, wówczas spalone resztki zanieczyszczeń utrwalają się i stają o wiele trudniejsze do usunięcia niż w przypadku ich bieżącego czyszczenia.
Zobacz także:
Jaki jest najlepszy domowy sposób na usunięcie przypaleń z patelni?
Pozbycie się trudnych do usunięcia i nieestetycznych przypaleń z zewnętrznej strony patelni wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy użyć do tego odpowiednich środków, a do jednych z najbezpieczniejszych dla powłoki naczynia, ale i skutecznych domowych metod, należy sposób z wykorzystaniem ziemniaka i gruboziarnistej soli.
Domowy sposób jest błyskawiczny w wykonaniu, a niezbędne składniki znajdują się pod ręką niemal w każdej kuchni. Działanie tej metody jest bardzo proste. Wystarczy przekroić warzywo na pół, a następnie posypać popularną przyprawą. Dzięki wysokiej zawartości skrobi w ziemniaku jest on w stanie skutecznie rozmiękczyć zabrudzenia z patelni, z kolei sól działa na naczynie jak naturalny peeling. Zabieg ten można powtarzać do skutku, aż do momentu uzyskania pożądanego efektu. Po zakończonym procesie wystarczy umyć całą patelnię w płynie do naczyń i ciepłej wodzie, a następnie dokładnie ją osuszyć.
Jakie patelnie są odporne na przypalenia i osmolenia?
Na rynku dostępnych jest wiele możliwości, jeśli chodzi o dobór odpowiednich przyrządów kuchennych, ale do najbardziej odpornych na przypalenia, osmolenia i ewentualne zabrudzenia, należą patelnie wykonane ze stali nierdzewnej oraz powłoki ceramicznej lub granitowej. Materiały te sprzyjają bowiem równomiernemu rozprowadzaniu ciepła, a dzięki temu zmniejszają ryzyko powstawania punktowych przywar.
Należy jednak pamiętać, że nawet najlepszy materiał nie zastąpi regularnej pielęgnacji przyrządów kuchennych. Aby więc cieszyć się funkcjonalnością patelni i ich estetycznym wyglądem przez długi czas, nie wolno zapominać o każdorazowym czyszczeniu oraz odpowiednim przechowywaniu i użytkowaniu sprzętów.