Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele potraw nie może się obejść bez tego składnika. Czosnek nadaje cudownego aromatu różnym potrawom i jest absolutnie niezbędny w kuchni. Ale używanie go w kuchni bywa kłopotliwe. Intensywny zapach czosnku to jednocześnie zaleta i wada – praktycznie „przykleja” się do dłoni i bardzo trudno jest go usunąć. Samo szorowanie mydłem niewiele daje, dlatego warto zapobiec zapachowi jeszcze zanim się pojawi. 

Dlaczego czosnek sprawia, że dłonie tak brzydko pachną?

Najpierw wyjaśnijmy dlaczego zapach czosnku jest tak silny i charakterystyczny. Kiedy kroimy czosnek, naruszamy jego strukturę. Wówczas znajdujący się w nim enzym allinaza od razu rozkłada prekursory siarczkowe, jak allina, do związków siarki. Te mają silny, charakterystyczny i niezbyt przyjemny zapach. A do tego niezwykle łatwo przyczepiają się do naszej skóry oraz paznokci, w których z kolei znajduje się keratyna. Siarka się z nią łączy, a do tego część związków siarki nie rozpuszcza się w wodzie, przez co samo umycie rąk mydłem nie pozwala skutecznie usunąć brzydkiego zapachu. 

Zobacz także:

Jak usunąć zapach czosnku z dłoni?

fot: Hakase_/GettyImages

Jak więc można się go skutecznie pozbyć, bez czekania aż zapach czosnku zniknie z dłoni samoistnie? Jednym ze sposobów jest pocieranie dłoni o łyżkę, zlew czy inne przedmioty wykonane ze stali nierdzewnej (koniecznie pod bieżącą wodą). Stal bowiem wiąże cząsteczki siarki, co pomaga usunąć zapach. Skuteczne może być też zastosowanie działania kwasu, zawartego np. w occie czy soku z cytryny. Należy polać nim dłonie i później umyć mydłem. 

Zapach czosnku neutralizuje również świeżo zmielona kawa. Wymieszajcie ją z solą i natrzyjcie nią dłonie. Skóra po takim peelingu będzie miękka, a nieprzyjemny zapach czosnku stanie się znacznie słabszy. 

Zrób to, a zapach czosnku nie będzie problemem

Wszystkie te sposoby pomagają zmniejszyć intensywność zapachu czosnku, ale tak naprawdę całkowicie znika on ze skóry nawet po kilkunastu godzinach. Lepiej więc zapobiec temu problemowi w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że przed krojeniem włożycie czosnek do lodówki. Kiedy jest schłodzony, znajdująca się w nim allinaza wolniej działa. W rezultacie w trakcie krojenia czosnku będzie powstawało mniej lotnych związków siarki, a co za tym idzie – dłonie nie będą aż tak brzydko pachnieć.

Natomiast najskuteczniejszą, choć niestety nieekologiczną metodą jest używanie jednorazowych rękawiczek. Jeśli regularnie używacie czosnku w kuchni i zależy wam na środowisku, lepiej schłodzić warzywo w lodówce, a później umyć ręce z dodatkiem soku z cytryny, by usunąć zapach.