Nie ma to jak wyjść z kąpieli i wtulić się w miękki, puchaty ręcznik. Który jest nie tylko miły w dotyku, ale też doskonale chłonie wodę zamiast rozmazywać ją po ciele. Jeżeli marzy się wam taki efekt, warto skorzystać z porad stosowanych przez pracowników hoteli – a zwłaszcza jednej z nich, która jest mało znana, ale robi ogromną różnicę. I wcale nie chodzi o detergenty, których używamy do prania.
Jak prać ręczniki, żeby były miękkie?
Tym, co wyróżnia hotelowe ręczniki, jest ich struktura i chłonność. To produkty o wysokiej gramaturze, które doskonale chłoną wodę oraz są bardzo przyjemne w dotyku. Utrzymanie takiego efektu jest jednak rezultatem odpowiedniej pielęgnacji – w końcu ręczniki w hotelach prane są na okrągło. I to w wysokich temperaturach, od 60 do 90 stopni Celsjusza, ponieważ konieczne jest pozbycie się z materiału wszystkich drobnoustrojów. Radzimy jednak domowe ręczniki prać w maksymalnie 60 stopniach – nie są dostosowane do częstego prania w bardzo wysokiej temperaturze.
Zobacz także:
Aby ręczniki długo były chłonne, absolutnie nie pierzcie ich z dodatkiem płynu do płukania. Wydaje się, że dzięki niemu będą miękkie i pachnące, ale nic bardziej mylnego. Substancje zawarte w płynie zostają na ręcznikach i sprawiają, że te ślizgają się po skórze zamiast chłonąć wodę, a do tego z czasem mogą wydzielać brzydki zapach.
Hotelowy patent na miękkie ręczniki
Pewien hotelowy patent każdy z was może stosować w domowych warunkach bez obawiania się o jakość ręczników. Chodzi o wirowanie – tak naprawdę ręczników najlepiej nie wirować w ogóle, ponieważ dzięki temu dłużej zachowują sprężystość. Wówczas jednak schną bardzo długo, dlatego wystarczy po prostu zmniejszyć liczbę obrotów przed ustawieniem programu w pralce. Wystarczy 600-800 obrotów na minutę, maksymalnie 1000 – nie więcej. Pamiętajcie też, by wybierać długi cykl prania. Krótki jest dobry w przypadku tkanin z delikatnych materiałów, ale nie ręczników.
Ręczniki jak w hotelu? Patrz, co kupujesz
Co jeszcze warto wiedzieć jeżeli chcecie mieć grube, puszyste i chłonne ręczniki jak w hotelu? Istotny jest sam produkt – takie mięsiste, zbite ręczniki mają jedną cechę wspólną, czyli wysoką gramaturę. Im wyższa, tym włókna są ułożone ciaśniej, a ręcznik bardziej chłonny i miękki. Te o niższej gramaturze są luźniejsze i wchłaniają mniej wody.
Domowe ręczniki zwykle mają gramaturę od 400 do 550 g na metr kwadratowy. Jeśli chcecie mieć takie jak w hotelu, szukajcie ręczników o gramaturze 550-600 g/m2. Pamiętajcie jednak o tym, że trzeba je prać w wysokich temperaturach oraz poświęcić więcej czasu na ich wysuszenie.