Wigilia i Święta Bożonarodzeniowe zbliżają się wielkimi krokami, dlatego lepiej nie zwlekać z pieczeniem i gotowaniem na ostatnią chwilę. A jeśli potrzebujesz pomocnika, to ten gadżet z Lidla idealnie pomoże ci w przygotowaniach.

Kiedy zacząć pieczenie ciast przed świętami?

Planowanie świątecznego pieczenia wcześniej to najlepsza droga do uniknięcia stresu w Wigilię. Idealny czas na rozpoczęcie prac to zazwyczaj ok. 2 tygodnie przed samymi świętami. Ciasta, które doskonale znoszą, a wręcz zyskują na dłuższym leżakowaniu, takie jak pierniki, keksy, czy niektóre mazurki, możesz przygotować znacznie wcześniej. 

Zobacz także:

Warto zacząć właśnie od nich, a następnie w tygodniu poprzedzającym święta zająć się ciastami, które wymagają większej świeżości. Chodzi o serniki, makowce czy lekkie torty. Dzięki temu kuchnia nie zamieni się w pole bitwy na ostatnią chwilę, a aromaty świątecznych wypieków będą towarzyszyć ci przez cały przedświąteczny okres.

Lidl wyprzedaje kuchenny niezbędnik 40% taniej

Sklepy sieci Lidl przygotowały dla swoich klientów wyjątkową okazję na zakup świątecznego niezbędnika. Mowa tutaj o formach do pieczenia z linii Livarno Home z motywem bożonarodzeniowym. Produkt ten jest aktualnie dostępny z atrakcyjnym rabatem. Standardowa cena formy wynosiła 21,99 zł, jednak dzięki promocji -40% możesz ją nabyć za jedyne 13,19 zł.

Forma charakteryzuje się wysoką jakością wykonania. Jest wykonana z wytrzymałej blachy stalowej i posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu. Co najważniejsze, jest to zestaw niezwykle funkcjonalny. Forma ma wymienne dno, jedno klasyczne, okrągłe i płaskie, oraz jedno z efektownym świątecznym motywem (choinka lub Święty Mikołaj). Taka opcja pozwala na szybkie przygotowanie pięknie udekorowanego ciasta. Dodatkowo w zestawie znajduje się forma do babki. Można jej używać w piekarniku do temperatury 230 stopni Celsjusza.

fot: Lidl.pl

Jakie ciasta piec w formach z Lidla?

Formy do pieczenia oferowane przez Lidl, dzięki swojej budowie i wymiennym dnom, dają ci szerokie możliwości kulinarne:

Płaskie dno idealnie sprawdzi się do pieczenia klasycznych, dużych ciast typu:

  • Sernik (tradycyjny, krakowski lub wiedeński).
  • Makowiec japoński lub inna, niższa wersja makowca.
  • Keks świąteczny (także ten z bakaliami).
  • Brownie lub inny czekoladowy wypiek.

Dno z motywem świątecznym jest stworzone do pieczenia ciast, które mają być spektakularną ozdobą stołu. Najlepiej sprawdzą się tutaj wypieki o gęstej konsystencji, które dobrze oddają wzór, np.:

  • Ciasto ucierane (babka piaskowa, maślana).
  • Piernik korzenny (który po upieczeniu i lekkim lukrowaniu idealnie wyeksponuje świąteczny wzór).
  • Mocniejsze biszkopty, które można następnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Forma do babki p przeznaczona jest do pieczenia tradycyjnych ciast z kominem, które są świetne na Boże Narodzenie i Nowy Rok:

  • Babka drożdżowa (np. z rodzynkami i skórką pomarańczową).
  • Babka marmurkowa lub cytrynowa.
  • Babka piaskowa.