Sałatka papieska to już obowiązkowy punkt na liście mojego świątecznego menu. Jest to przekąska, która nie tylko wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem. Ze względu na wykorzystane w niej składniki jest sycąca, a jednocześnie tania, dzięki czemu nie nadwyrężam domowego budżetu. Jest także błyskawiczna w przygotowaniu w porównaniu do królowej sałatek – jarzynowej. Oto, jak ją wykonać krok po kroku.

Dlaczego sałatka papieska to idealny zastępca dla jarzynowej?

Sałatka jarzynowa to królowa polskich przekąsek, a Polacy uwielbiają przygotowywać ją na świąteczny stół. Jednak mimo swojego pysznego smaku, ma także jedną, dość dużą wadę. Jest nią długi czas wykonania, który z czasem zniechęca nawet jej największych miłośników. Właśnie dlatego coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie równie pysznej i efektownej sałatki, ale bez spędzania długich godzin na gotowaniu warzyw i jeszcze bardziej czasochłonnym krojeniu.

Zobacz także:

Jedną z nich jest właśnie ciesząca się ogromną popularnością sałatka papieska. Wymaga zaledwie kilka produktów, a zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie. Ponadto, kluczowy składnik tej przekąski, czyli ziemniaki, dodaje sałatce sytości i sprawia, że całość staje się bardzo sycąca.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania sałatki papieskiej?

Sałatka papieska jest niezwykle prosta w przygotowaniu i z pewnością zachwyci smakiem wszystkich domowników oraz gości. Jednak, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, najpierw musisz pomyśleć o zakupie kilku niezbędnych składników. Na liście znajdują się:

  • ziemniaki – 8 sztuk
  • jajka – 6 sztuk
  • ser żółty – 200 g
  • ogórki kiszone – 6 sztuk
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • majonez – pół szklanki
  • musztarda – 2 łyżeczki
  • koperek – 1/2 natki
  • sól i pieprz do smaku, wedle upodobań

Jak przygotować sałatkę papieską krok po kroku?

  1. Przygotowanie sałatki papieskiej rozpocznij od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy warzywa będą już zimne, pokrój je w drobną kostkę i przełóż do miski.
  3. Jajka ugotuj na twardo. Do gotującej się wody możesz dodać odrobinę soli. Wówczas jajka będą łatwiejsze w obieraniu ze skorupek.
  4. Po ugotowaniu jajek obierz je, a następnie pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski z ziemniakami.
  5. Ogórki kiszone oraz cebulę czerwoną również pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce i dodaj do reszty składników.
  6. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę i posiekany koperek. Sos wymieszaj i wlej do sałatki.
  7. Całość dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
  8. Dla lepszego smaku sałatkę podawaj po schłodzeniu w lodówce.