Geranium, inaczej „anginka", jest wdzięczną rośliną domową. Jeśli dobrze o nią zadbasz, będzie zdobić każdy domowy kąt. Niestety, Polacy często popełniają pewne błędy w pielęgnacji tej domowej rośliny. Podpowiem ci, jak ich uniknąć.

Najgorszy błąd w pielęgnacji geranium zimą 

Najczęściej popełnianym i zarazem najpoważniejszym błędem w zimowej pielęgnacji „anginki" jest zbyt obfite podlewanie. W okresie jesienno-zimowym, gdy temperatura jest niższa, geranium przechodzi w stan spoczynku. Jego procesy zwalniają, a przy tym zapotrzebowanie na wodę maleje.

Zobacz także:

Nadmiar wilgoci w podłożu, w połączeniu z niskim poborem wody przez korzenie, prowadzi do szybkiego gnicia całego systemu korzeniowego. Efektem tego jest powolne obumieranie rośliny, które może objawiać się żółknięciem, więdnięciem i ostatecznie usychaniem liści. Więc zamiast regularnego podlewania, w tym czasie jedynie utrzymuj podłoże lekko wilgotne. Upewnij się, że ziemia przesycha pomiędzy kolejnymi dawkami wody.

Jak zatem dbać o geranium zimą?

Najważniejsze w opiece nad geranium jest odpowiednie jej ulokowanie i temperatura. Geranium najlepiej zimuje w jasnym, ale chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura oscyluje w zakresie od 5 do 10 stopni Celsjusza. Na przykład na chłodnym ganku czy klatce schodowej. Jeśli nie masz możliwości zapewnienia chłodnego zimowania, ustaw roślinę na jak najjaśniejszym parapecie. Ważne jest również ograniczenie podlewania do absolutnego minimum.

Podlewaj tylko wtedy, gdy wierzchnia warstwa ziemi jest już całkowicie sucha. W chłodnym pomieszczeniu może to oznaczać podlewanie nawet raz na 3 tygodnie. Warto także przed zimowaniem lub na jego początku przyciąć pędy, usuwając uszkodzone i chore części. To ma na celu przygotowanie geranium do nowego sezonu i obfitszego kwitnienia.

Domowe nawozy pod geranium. Są 4 opcje

Jeśli twoje geranium już zdążyło zmarnieć i częściowo uschnąć, możesz je odratować i wzmocnić. Wystarczą do tego domowe sposoby. Ja polecam ci te:

  1. Fusy z kawy. To doskonałe źródło azotu, potasu i fosforu. Składniki te poprawiają jakość gleby i lekko ją zakwaszają, a geranium to lubi. Wystarczy, że wysuszysz fusy i delikatnie wymieszasz je z wierzchnią warstwą w doniczce. Używaj umiarkowanie, żeby nie przesadzić z zakwaszaniem.
  2. Skórki z bananów. Są bogate w potas, który jest potrzebny roślinie do obfitego kwitnienia. Możesz je pokroić na małe kawałki lub zakopać w doniczce. Ponadto, możesz zrobić z nich płynny nawóz. W tym celu zalej pokrojone skórki wodą i odstaw na kilka dni. Po tym czasie odcedź i podlej geranium.
  3. Woda z gotowania jajek. Ten nawóz z kolei jest bogaty w wapń. Po ugotowaniu jajek poczekaj aż woda ostygnie i podlej roślinę raz na kilka tygodni.
  4. Drożdże w kostce. Do przygotowania takiego nawozu rozpuść 1/3 kostki drożdży w 1 litrze ciepłej wody. Po odstaniu roztworu przez ok. 1h, wlej go do doniczki.