Prawidłowo zawekowane przetwory to wręcz doskonały sposób na cieszenie się smakami lata przez cały rok. Niestety czasem zdarza się, że słoiki nie zawekują się poprawnie, a wieczko klika, zamiast się zassać. Mamy na to prosty sposób. Zobacz, jak uratować domowe dżemy i konfitury, gdy coś pójdzie z nimi nie tak.

Domowa pasteryzacja. Co zrobić, jeśli słoik przecieka?

Pasteryzacja to świetny i stary jak świat sposób na konserwowanie żywności i przedłużenie jej trwałości bez utraty wartości odżywczych (i walorów smakowych — to najważniejsze). Latem, w pełni sezonu na świeże warzywa i owoce, wiele osób przygotowuje domowe przetwory. Jednak mimo starań może się zdarzyć, że słoik nie zawekuje się poprawnie.

Zobacz także:

Jeśli po ostygnięciu słoik przecieka lub wieczko gazuje, oznacza to, że do środka dostaje się powietrze, a w pożywieniu rozwijają się szkodliwe drobnoustroje. Taki słoik nie przetrwa w spiżarni, a jego zawartość szybko się zepsuje. Na szczęście nie wszystko stracone. Aby uratować przetwory, wystarczy ponownie zapasteryzować słoik. Tym razem jednak zwróć uwagę na to, czy popełniasz podstawowy błąd.

Słoik się nie zassał? Być może popełniasz ten błąd

Gdy słoiki nie chcą się zassać, przyczyna może być zaskakująco prosta. Czasami to kwestia źle dobranej pokrywki, na przykład zbyt dużej, która nie zapewnia odpowiedniej szczelności. Innym powodem może być zbyt krótki czas pasteryzacji, który nie pozwolił na wytworzenie odpowiedniego dla słoików podciśnienia. Niemniej zwykle przyczyna leży w szczegółach, na które wiele osób nie zwraca uwagi, a powinno.

Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowań słoików do pasteryzacji jest brak należytej dbałości o wieczka. One są kluczowe, koniecznie zatem upewnij się, że po wyparzeniu dokładnie wyschły. To szczegół, ale nawet minimalna wilgoć może uniemożliwić prawidłowe zassanie. To samo tyczy się rantów słoika — te również muszą być suche i czyste. Prostym patentem będzie przetarcie wieczek i rantów do sucha czystą ściereczką jeszcze przed samym zamknięciem przetworów.

Jak sprawdzić, czy słoik się zawekował?

Po pasteryzacji (czy to w garnku, czy w piekarniku) słoiki należy odstawić na blat, najlepiej na ściereczkę, do góry dnem. W tej pozycji powinny pozostać przez około 24 godziny. Następnego dnia, jeśli pasteryzacja się przebiegła pomyślnie, słoiki będą szczelnie zamknięte i gotowe do przechowywania. 

Jeśli zauważysz, że spod wieczka sączy się woda lub inna substancja, to znak, że coś poszło nie tak. Najłatwiej sprawdzić to w przypadku słoików z wieczkami typu „twist-off”. Prawidłowo zawekowane, wieczko jest wklęsłe i nie klika, gdy naciśniesz na jego środek.