Fusy z kawy jeszcze do niedawna były uważane za uniwersalny domowy nawóz, ale w przypadku storczyków lepiej sięgnąć po coś skuteczniejszego. Kawa zakwasza ziemię i może utrudniać pobieranie składników odżywczych, co storczyki odczuwają natychmiast. Dlatego zamiast trzymać się utartych schematów, lepiej postawić na naturalne źródło minerałów, które te rośliny naprawdę kochają – skórki od banana. Dzięki tej prostej mieszance moje storczyki wypuszczają nowe liście i kwiaty w takim tempie, że trudno za nimi nadążyć.
Fusy z kawy to już przeżytek. Domowy nawóz ze skórki banana zdziała więcej
To banalnie proste: wystarczą dwie dojrzałe skórki po bananach, słoik i przefiltrowana woda. Skórki lądują w słoiku, całość zalewam wodą i zostawiam na 2–3 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie uwalniają do wody cały swój potencjał – potas, wapń i fosfor. Po odcedzeniu podlewam storczyki powstałą mieszanką dwa razy w tygodniu. Efekt? Silne korzenie, jędrne liście i długie kwitnienie bez żadnych sztucznych nawozów.
Zobacz także:
Dla tych, którzy wolą coś jeszcze prostszego w aplikacji – suszone skórki zmielone na proszek to hit. Skórki trafiają na kilka godzin do piekarnika lub suszą się na słońcu, a potem mielę je w młynku. Jedna mała łyżeczka tego proszku raz w miesiącu wystarczy, by dostarczyć storczykom to, czego najbardziej potrzebują.
Inne domowe nawozy do storczyków, które naprawdę działają
Poza skórkami z banana, do domowego nawożenia storczyków świetnie nadaje się woda ryżowa. Wystarczy raz w tygodniu podlać nią roślinę, a dostarczysz jej mnóstwo witamin z grupy B. Warto też wypróbować wodę po gotowanych warzywach – oczywiście bez soli. Taki wywar to delikatny koktajl odżywczy, który wspiera rozwój storczyków, nie przeciążając ich systemu korzeniowego.
Jeszcze jeden patent, który świetnie działa – rozcieńczony sok z cytryny. Kilka kropel dodanych do wody raz na dwa tygodnie lekko zakwasi podłoże i pobudzi roślinę do kwitnienia. Warunek? Sok musi być świeżo wyciśnięty i w minimalnej ilości. Storczyki nie lubią przesady.