Za niedługo w ofercie Lidla pojawi się pewien kuchenny sprzęt, który przypadnie do gustu wielu klientom. Będzie na niego obniżka -500 zł, a wszystko to jeszcze w grudniu. Jakie są szczegóły tej kuszącej oferty promocyjnej?

Lidl szykuje obniżkę -500 zł dla kawoszy

Lidl ogłosił bardzo atrakcyjną promocję, którą pokochają miłośnicy kawy. Oferuje obniżkę w wysokości 500 zł na ekspres kolbowy marki Silvercrest z wbudowanym młynkiem. Urządzenie ma moc aż 1500 W, ciśnienie 15 barów i spory zbiornik na wodą, bo o pojemności 2,5 litra.

Zobacz także:

Gazetka Lidla z ofertą obowiązującą od 11 grudnia 2025 r. / fot: Lidl.pl

Standardowa cena sprzętu to 1699 zł, jednak w ramach grudniowej promocji Lidla, spadnie ona do 1199 zł. To aż 500 zł obniżki na produkcie, więc jeśli akurat brakuje ci takiego gadżetu w kuchni, to nie ma co się dłużej zastanawiać. Promocja rozpocznie się 11 grudnia 2025 roku.

Jakie funkcje ma ekspres z Lidla?

Ekspres kolbowy z linii Silvercrest to porządne urządzenie, które umożliwia ci przygotowanie kilku rodzajów kaw w domowym zaciszu. Posiada on szereg najważniejszych funkcji, w tym wbudowany młynek do kawy z systemem inteligentnego dozowania żądanej ilości świeżo mielonych ziaren kawy. Urządzenie pozwala również na precyzyjną kontrolę procesu parzenia kawy. Wszystko to dzięki regulatorowi temperatury z aż trzema stopniami.

Dodatkowo, jeśli zależy ci na przygotowywaniu kawy z mlekiem, urządzenie jest wyposażone w wysokociśnieniową dyszę parową, idealną do spieniania mleka. Wysoka moc sprzętu i ciśnienie gwarantują ci odpowiednią głębię smaku. I najważniejsze na koniec: w ekspresie możesz przygotować 6 różnych napoi. Są to:

  • espresso,
  • americano,
  • capuccino,
  • latte macchiato,
  • spienione mleko,
  • flat white.

Rodzaje ziarenek kawy. Które najlepsze do ekspresu kolbowego?

Zastanawiasz się jaki rodzaje kaw będą najlepsze do ekspresu kolbowego? Już przychodzę do ciebie z podpowiedzią. Polecam ci najmocniej gatunki takie jak arabika i robusta. Czym one się różnią?

Arabika jest delikatniejsza, ma nuty owoców, kwiatów i niższą kwasowość. Dodatkowo posiada łagodniejszy profil i mniej kofeiny. Natomiast robusta charakteryzuje się intensywniejszym smakiem i wyraźnymi nutami goryczki. Ponadto, ma większą zawartość kofeiny. Co ciekawe, ma zdolność do tworzenia gęstej, aksamitnej pianki, a to jest potrzebne do zrobienia wyśmienitego espresso.

Ważny jest także stopień palenia ziaren kawy. Do espresso w ekspresach kolbowych zaleca się wybór ziaren ciemno palonych lub średnio palonych (dla tych co szukają zrównoważonego smaku). Ważnym jest także, by unikać kaw jasno palonych. Ten rodzaj ziarenek jest polecany tylko do ekspresów przelewowych.