A co jeśli powiem ci, że nie musisz kolejny rok z rzędu smażyć oklepanego karpia? Okazuje się, że istnieje ciekawszy wybór. Ta szlachetna ryba ma cudowny smak i aromat, a zwłaszcza po smażeniu.

Jakie ryby najczęściej wybierają Polacy na wigilię?

Tradycyjny stół wigilijny każdej rodziny w Polsce nieodłącznie kojarzy się z karpiem. Jest to bez wątpienia najczęściej wybierana ryba na ten uroczysty i świąteczny wieczór. Uznawany za symbol świąt, karp pojawia się w wielu odsłonach. Może być na przykład smażony, w galarecie, czy po żydowsku. 

Zobacz także:

Jednak polskie menu wigilijne z roku na rok staje się coraz bardziej urozmaicone. Polacy chętnie sięgają także po inne gatunki ryb, takie jak śledzie (obowiązkowo w różnorodnych marynatach) oraz łosoś. Coraz częściej na stołach goszczą również takie ryby jak dorsz czy pstrąg, które stanowią smaczną alternatywę dla karpia. Zyskują na popularności dzięki delikatnemu mięsu i zdecydowanie mniejszej ilości ości. Ale jest jeszcze jedna opcja ryby, która jest równie smaczna jak jej popularniejsze koleżanki.

Ta szlachetna ryba jest ciekawsza i smaczniejsza niż oklepany karp 

Jeśli więc szukasz ciekawej alternatywy dla tradycyjnego i oklepanego karpia, idealnym rozwiązaniem może być sandacz. Ta szlachetna ryba słodkowodna wyróżnia się delikatnym, białym mięsem o słodkawym smaku, które w przeciwieństwie do karpia, jest praktycznie pozbawione tłustego, mulistego posmaku.  

Sandacz ma też o wiele mniej drobnych ości, dzięki czemu jest przyjemniejszy w jedzeniu. Jego elegancki charakter i specyficzny smak sprawiają, że stanowi on ciekawszą i smaczniejszą opcję na wigilijnym stole. Polecam każdemu, kto chce odejść od tradycji karpia.

Jak przygotować sandacza na wigilię?

Sandacz to ryba, która najlepiej smakuje w prostych daniach, podanych z tradycyjną surówką z kapusty i ziemniaczkami. Na wigilię doskonałym wyborem będzie pieczenie lub smażenie. Możesz to zrobić w ten sposób:

  • Pieczenie. Filety z sandacza możesz skropić sokiem z cytryny, posypać solą gruboziarnistą, białym pieprzem i niewielką ilością świeżego koperku lub tymianku, a następnie piecz w pergaminie spożywczym lub w naczyniu żaroodpornym. Dodatek czosnku i masła wzmocni soczystość tego mięsa.
  • Smażenie. Klasycznie, sandacza możesz usmażyć po obtoczeniu w mące (ewentualnie z dodatkiem papryki). Zadbaj jednak o to, by mięso pozostało soczyste w środku, a tylko skórka chrupiąca.