Jeśli marzysz o chrupkich i smacznych ogórkach w zimę, ale zamiast tego masz mętną wodę w słoikach do wyrzucenia, to koniecznie sprawdź, czy nie popełniasz tego szkolnego błędu. Podpowiemy także, jak prawidłowo kisić ogórki, by zawsze wychodziły i zachwycały.

Dlaczego woda ogórkach kiszonych zmętniała?

Zanim wytłumaczymy przyczyny mętnienia wody w kiszonych ogórkach, warto wspomnieć o tym, jak przebiega proces ich kiszenia. Jest to nic innego, jak fermentacja mlekowa. Podczas niej, bakterie mlekowe przekształcają cukry zawarte w ogórkach w kwas mlekowy, a także wytwarzają gazy (głównie dwutlenek węgla). Te gazy są odpowiedzialne za znane nam „gazowanie" zaraz po otwarciu słoika.

Zobacz także:

Problem pojawia się jednak wtedy, gdy gazy nie mają się jak ulotnić. Często popełnianym błędem jest zalewanie słoików aż po sam rant. Jeśli nie zostawisz wystarczająco dużo wolnej przestrzeni, to nadmiar gazu zacznie podważać zakrętkę, tym samym uniemożliwiając wniknięcie powietrza do środka. Natomiast powietrze w połączeniu z drobnoustrojami sprawia, że ogórki kiszone stają się mętne. Ponadto, zyskują miękką, gąbczastą konsystencję oraz nieprzyjemny smak. Taki produkt niestety nie nadaje się do spożycia i powinno się go wyrzucić.

Prawidłowe kiszenie ogórków

Teraz najważniejsza zasada: aby ogórki kiszone wyszły idealne i nie zmętniała w nich woda, najważniejszym jest niezalewanie słoików pod samo wieczko. Najlepiej zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni od zakrętki słoika. Dlaczego tak trzeba zrobić?

Dokładnie dlatego, że dzięki temu gazy wytwarzane podczas fermentacji mlekowej, będą miały miejsce na swobodne rozłożenie i ulotnienie się. To wszystko zapobiegnie wniknięciu powietrza i rozwojowi niepożądanych bakterii. Po tych zabiegach, twoje ogórki kiszone będą smaczne i chrupiące, jak nigdy wcześniej.

O tym pamiętaj przed kiszeniem ogórków. To podstawa

Żeby twoje ogórki zawsze wychodziły bezbłędnie i smacznie, musisz znać i stosować kilka podstawowych zasad. Po pierwsze, zawsze wybieraj świeże, twarde ogórki gruntowe, najlepiej te mniejsze. Do nich na pewno przydadzą się smaczne dodatki, takie jak: sól kamienna, ząbki czosnku, korzeń chrzanu czy koper. Dodatkowo polecamy także liście dębu, wiśni lub czarnej porzeczki. Dzięki nim, ogórki będą bardziej chrupiące.

Pamiętaj, by przed kiszeniem dokładnie umyć ogórki i odciąć pozostałości z gałązek. Najlepiej moczyć je w zimnej wodzie przez około godzinę. Dzięki temu będą jędrne i smaczne. Ponadto, używaj tylko czystych i wyparzonych słoików oraz zakrętek. Możesz je umyć w zmywarce w wysokiej temperaturze lub wyparzyć wrzątkiem. 

Jeśli chodzi o układanie wszystkich składników w słoikach, pamiętaj, żeby na dno włożyć najpierw przyprawy i dodatki. Dopiero później ułóż ciasno ogórki pionowo, a na wierzch dodaj kolejną porcję przypraw. Taki sposób ułożenia wydobędzie z warzyw najlepsze smaki i chrupkość. Zapisz sobie te wszystkie zasady, a już zawsze twoje ogórki będą przepyszne!