Obrywanie liści pomidorów to zabieg, który niesie za sobą wiele zalet. Warto wiedzieć, że powstałe w jego wyniku odpady można ponownie wykorzystać, przygotowując oprysk lub nawóz na ich bazie. Zielone części pomidora zawierają alkaloidy, które działają odstraszająco na szkodniki. Dowiedz się, jak przygotować taki domowy preparat.
Domowy oprysk z liści pomidorów
Zamiast pozbywać się oberwanych liści pomidorów, warto wykorzystać je, przygotowując na ich bazie gnojówkę. Przepis jest bardzo prosty, jednak cały proces wymaga nieco cierpliwości. Najpierw musimy zebrać kilogram liści i pędów pomidora, a następnie wrzucić je do plastikowego pojemnika. Zawartość zalewamy dziesięcioma litrami wody.
Zobacz także:
Aby zaszedł proces fermentacji, potrzebny jest dopływ powietrza, jednak warto pojemnik przykryć, używając na przykład gazy, aby nie wpadły do niego żadne owady. Naczynie odstawia się na mniej więcej dwa tygodnie do zacienionego miejsca, przy czym zawartość powinno się mieszać co kilka dni. Kiedy z powierzchni płynu zniknie piana, gnojówka będzie gotowa.
Stosowanie oprysku z liści pomidorów — wskazówki
Gnojówki z liści pomidorów można używać zarówno w formie oprysku, jak i nawozu. Stosujemy ją raz w tygodniu, jednak konieczne jest jej wcześniejsze rozcieńczenie z wodą w proporcji 1:10. W trakcie fermentacji zawartość pojemnika może wydzielać nieprzyjemny zapach, ale dodanie do roztworu dwóch łyżek mączki bazaltowej pozwoli zminimalizować ten problem. Co ważne, do przygotowania takiej domowej mikstury nadają się jedynie zdrowe liście oraz pędy pomidorów. Tych, które przejawiają ślady choroby, nie można użyć.
Przydomowe uprawy pomidorów mogą różnić się wielkością, dlatego nie każdemu może być łatwo zebrać kilogram liści i pędów pomidorów. Jeśli nie jest to możliwe, wciąż można przygotować gnojówkę, zmniejszając jednak proporcje. Wtedy należy użyć 250 gramów odpadów po pomidorach i zalać je dziesięcioma litrami wody. W takiej sytuacji roztwór nie będzie wymagał rozcieńczania przed użyciem.
Dlaczego warto obrywać liście pomidorów?
Usuwanie liści pomidorów jest ważne z kilku powodów. Jedną z zalet tego zabiegu jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób grzybowych. Mniej liści oznacza lepszą cyrkulację powietrza oraz szybsze wysychanie roślin, na przykład po deszczu, co pozwala przeciwdziałać zaleganiu wilgoci.
Dodatkowo pomidory zyskują w takiej sytuacji lepszy dostęp do światła, co ma pozytywny wpływ na ich walory smakowe. Usuwając liście pomidorów, należy jednak zachować umiar, aby nie zaszkodzić uprawie. Dlatego nie powinno się obrywać więcej niż od jednego do trzech liści na raz.