Gdy przychodzi jesień, musimy na kilka miesięcy pożegnać się z obfitością świeżych, sezonowych owoców z polskich upraw. Oczywiście w sklepach są jabłka, gruszki czy śliwki, ale to nadal o wiele mniejszy wybór niż latem. Ale za to jesienią oraz zimą zaczyna się sezon na owoce egzotyczne w Polsce, czyli cytrusy. Właśnie teraz ceny mandarynek, pomarańczy czy grejpfrutów spadają, a same owoce są świeże, soczyste i bardzo smaczne. Zwłaszcza mandarynki cieszą się dużą popularnością w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jak je prawidłowo przechowywać? 

Dlaczego mandarynki szybko pleśnieją?

Czasami zdarza się, że szybko po przyniesieniu ich ze sklepu mandarynki zaczynają pleśnieć. Da się to zauważyć bez trudu – skórka z jednej strony owocu robi się zielono-niebieska i pokrywa charakterystycznym „puszkiem” pleśni. Wystarczy chwila, by dopiero co zakupione owoce spleśniały. Czy da się tego uniknąć?

Zobacz także:

Odpowiedź brzmi tak – trzeba tylko wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać mandarynki. Wiele z nas układa je w koszyku z owocami podobnie jak jabłka czy gruszki, czyli bardzo blisko siebie. A to błąd – gdy tylko jedna mandarynka zaczyna pleśnieć, od razu „zaraża” wszystkie inne, które stykają się ze sobą. Dlatego owoce te należy układać tak, by się wzajemnie nie dotykały. To pomoże od razu zahamować rozwój pleśni. 

Jak rozpoznać świeże mandarynki w sklepie?

Kiedy już wiemy co mamy robić, by uratować mandarynki przed pleśnią, warto wiedzieć jak rozpoznać świeże owoce w sklepie:

  1. Tekstura – lepiej wybierać mandarynki, które są lekko twarde. Zbyt miękkie mogą szybko zacząć się psuć (lub już są zepsute).
  2. Skórka – powinna być jędrna, błyszcząca i gładka oraz trzymać cię mocno reszty owocu. W przypadku starszych egzemplarzy mandarynek skórka jest matowa, pomarszczona i łatwo odchodzi od miąższu.
  3. Waga – świeże mandarynki są dość ciężkie (to znak, że mają dużo soku). Stare i przejrzałe będą lżejsze. 
  4. Zapach – smaczne i świeże owoce mają przyjemny, mocny aromat cytrusów. Mandarynki, które są zleżałe praktycznie nie mają zapachu. Te, które się psują, wydzielają lekki, ale łatwy do rozpoznania aromat fermentacji. 

Jak przechowywać mandarynki?

Odpowiednie ułożenie owoców w koszyku to nie wszystko. Mandarynki można przechowywać na kuchennym blacie, w temperaturze pokojowej, ale pod warunkiem, że zjemy je w ciągu kilku dni. Jeśli chcecie wydłużyć ich trwałość, lepiej schować mandarynki do lodówki, do szuflady na owoce oraz warzywa. Jednak temperatura nie może być tam zbyt niska, musi wynosić od 6 do 8 stopni Celsjusza. 

Do przechowywania mandarynek najlepiej sprawdzają się kosze metalowe lub wiklinowe, drewniane skrzynki i inne pojemniki, które zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Nie nadają się pojemniki plastikowe ani tym bardziej zamykane – to gotowy przepis na zepsute i spleśniałe mandarynki.