W sklepach możemy znaleźć pełno różnych rodzajów płynów do naczyń. Różnią się one nie tylko zapachem i ceną, ale także właściwościami. Przy wyborze tego idealnego każdy z nas kieruje się nieco innymi wymaganiami. Istnieje domowy sposób na przyrządzenie naturalnego płynu do naczyń, który jest ekologiczny i skuteczny w działaniu, a przy tym tani jak barszcz.

Silne zabrudzenia na kuchennych naczyniach — skąd się biorą?

Naczynia kuchenne, niezależnie od rodzaju, narażone są na silne zabrudzenia. Gdy często są one używane do podawania jedzenia (talerze, sztućce itp.) lub do gotowania i smażenia (garbki, patelnie), będą one zbierać resztki jedzenia, tłuszcz czy osad.

Zobacz także:

Nieodpowiednie czyszczenie naczyń, szczególnie po przypaleniu, może prowadzić do utwardzenia się osadu, przez co będzie jeszcze trudniejszy do usunięcia. Co więcej, woda zawierająca dużo minerałów może pozostawiać biały osad lub zacieki na naczyniach. Dodatkowo, mycie naczyń ręcznie wymaga czasu i wysiłku, co może prowadzić do tego, że niektóre zabrudzenia zostaną pominięte.

Te naczynia lepiej myć ręcznie

Zmywanie naczyń w zmywarce jest skuteczne, ponieważ łączy wysoką temperaturę wody z mechanicznym działaniem, co pozwala na skuteczne usuwanie zabrudzeń, w tym resztek jedzenia i bakterii, które mogą być trudne do usunięcia podczas ręcznego zmywania. Nie zawsze zmywarka jest jednak dobrym wyborem — nie wszystkie naczynia możemy do niej włożyć. Do zmywarki nie należy wkładać naczyń delikatnych, zdobionych ręcznie, drewnianych, aluminiowych, miedzianych, cynowych, żeliwnych, z nieprzywierającą powłoką, termosów, kubków termicznych, przedmiotów z tworzyw sztucznych, które nie są termoodporne, a także naczyń i sztućców ze srebra.

Nie zawsze też mamy czas na to, aby zwlekać ze zmyciem naczyń i czekać, aż zmywarka się napełni. Zazwyczaj wtedy bierzemy się za mycie ręczne. Jeżeli jednak kupne płyny nie dorównują waszym wymaganiom bądź po prostu chcecie postawić na naturalną alternatywę, warto wypróbować ten domowy płyn do mycia naczyń.

Płatki mydlane jako składnik naturalnego płynu do naczyń

Aby wykonać płyn do naczyń w domowych warunkach, wystarczy przygotować kilka podstawowych składników: sodę oczyszczoną, ocet, wodę oraz tajemniczy składnik, czyli płatki mydlane. Do tego dodać możecie olejek herbaciany.

Płatki mydlane znajdziecie w wielu sklepach stacjonarnych lub internetowych. Często sprzedawane są one w dużych opakowaniach. Za płatki mydlane w wiaderku o pojemności 400 g zapłacicie około 12-15 zł.

Płatki mydlane używane są głównie do prania, zarówno ręcznego, jak i w pralce, ale także do sprzątania i pielęgnacji skóry. Są naturalną alternatywą dla sztucznych detergentów, polecaną zwłaszcza dla alergików i osób z wrażliwą skórą. W tym przypadku posłużą wam jako uzupełnienie receptury domowego płynu do naczyń.

Domowy płyn do naczyń — krok po kroku

Jak wykonać naturalny, domowy płyn do mycia naczyń? Wystarczy trzymać się następujących kroków:

  1. Połączcie składniki: 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę octu, 2 litry gorącej wody, 5 g płatków mydlanych i kilka kropli olejku herbacianego.
  2. Dokładnie wymieszajcie składniki.
  3. Przechowujcie płyn w szklanym pojemniku.

Skuteczna mieszanka na trudne zabrudzenia. Domyje naczynia łatwo i szybko

Tak przygotowany płyn do naczyń to nie tylko naturalny produkt, charakteryzujący się ładnym zapachem. To przede wszystkim skuteczny detergent w walce z tłuszczem i zabrudzeniami.

Ten domowy płyn do naczyń na bazie sody, octu, wody i płatków mydlanych działa dzięki połączeniu właściwości poszczególnych składników, które wzajemnie się uzupełniają, tworząc skuteczną mieszankę do czyszczenia. Soda i ocet reagują ze sobą, co daje efekt piany i poprawia rozpuszczanie tłuszczu, a płatki mydlane zwiększają właściwości myjące. Są one naturalną substancją myjącą, która tworzy pianę i usuwa zabrudzenia. Z kolei olejek herbaciany działa bakteriobójczo i dodaje naturalnego zapachu.