Przypalone garnki to problem, który jest częstym problemem w wielu domach, ale po testowaniu tysięcy różnych sposobów na wyczyszczenie nieestetycznych przywar i plam, w końcu znalazłam trik, który działa szybko jak błyskawica, a przede wszystkim niezwykle skutecznie. Wystarczyło zaledwie 1 popularne warzywo z kuchni i odrobina soli kuchennej, a garnki od lat lśnią jak nówki ze sklepu i nie mają nawet odrobiny widocznych przypaleń. Ten patent to absolutne mistrzostwo świata.
Przypalone garnki – jakie są najczęstsze przyczyny problemu?
Przypalone garnki to zdecydowanie jeden z najczęściej pojawiających się problemów w każdej kuchni, a przyczyn tego nieprzyjemnego w czyszczeniu zjawiska może być naprawdę sporo. Zwykle jest to po prostu kwestia rozpryskujących się podczas gotowania czy smażenia produktów spożywczych, które nie są usuwane z przyrządów kuchennych na bieżąco. To sprawia, że pod wpływem temperatury mocno przywierają do ścianek garnków i z czasem stają się trudne do usunięcia.
Zobacz także:
Inną powszechną przyczyną jest niska jakość posiadanych przyrządów kuchennych. Najbardziej narażone na przypalenia są przede wszystkim garnki z cienkim dnem. Powoduje to zbyt szybkie nagrzewanie, a w konsekwencji nierównomierne rozprowadzanie ciepła, co sprzyja miejscowemu przypalaniu przyrządów. Nie bez znaczenia pozostaje także niedostosowanie wielkości palnika do średnicy garnka, pozostawienie gotowanych potraw bez nadzoru oraz ustawienie zbyt wysokiej temperatury podczas gotowania.
Jaki jest najlepszy sposób na wyczyszczenie przypalonych garnków?
Przypalone garnki to jednak nie powód, by od razu wyrzucać je do kosza. Okazuje się, że istnieje mistrzowski i tani jak barszcz domowy trik, który czyści je w kilka minut i bez konieczności mocnego szorowania. Wystarczy, że sięgniesz do kuchennej szafki po 1 cebulę, a następnie przekroisz ją na pół i zamoczysz w wysypanej wcześniej na mały talerzyk soli kuchennej.
Tak przygotowane warzywo należy przyłożyć do widocznych na garnku przypaleń i delikatnie pocierać do momentu, gdy nieestetyczne plamy zaczną znikać. Metoda ta zwykle działa ekspresowo, a efekt zaskakuje już po około 5 minutach. Po dokładnym wyczyszczeniu przyrządów kuchennych należy pozbyć się zużytego warzywa, umyć garnki w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie dokładnie wysuszyć je ręcznikiem papierowym.
Jakie garnki są odporne na przypalenia?
Nawet najlepszej jakości garnki mogą ulec przypaleniu, ale istnieją takie, które mogą znacznie zmniejszyć częstotliwość występowania tego problemu w kuchni. Wśród najodporniejszych na zniszczenia przyrządów kuchennych wymienia się:
- garnki ceramiczne,
- garnki granitowe,
- garnki tytanowe,
- garnki z nieprzywierającą powłoką non-stick.