W tym naczyniu z Action można zarówno smażyć i gotować — niezależenie od tego, czy kuchenka jest gazowa, elektryczna czy indukcyjna — jak i przyrządzać w nim dania z piekarnika. Cacuszko to jest przeznaczone do pieczenia, niemniej ze względu na swój kształt może też pełnić rolę głębokiej patelni lub płytkiego garnka. To niczym naczynie 3w1 w cenie jednego, a może nawet w cenie jednej czwartej jednego, bo za 25,95 zł trudno dorwać coś tak sensownego.

Naczynie do pieczenia z Action. Stal nierdzewna za 25,95 zł

Naczynie do pieczenia z Action, zarówno powłoka, jak i uchwyty, wykonane jest ze stali nierdzewnej zapobiegającej przywieraniu. To stop charakteryzujący się wieloma zaletami: jest niepodatny na korozję, twardy i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Dalej warto wspomnieć, że naczynia ze stali nierdzewnej zachowują równe dno i ścianki, nie odkształcają się pod wpływem wysokiej temperatury.

Zobacz także:

Stal to materiał ferromagnetyczny, a więc przyciągający magnes. Tym samym naczynia ze stali nierdzewnej nadają się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych, co jest dużym ułatwieniem. Również to z Action można bez problemu stawiać indukcji, niemniej stworzone jest do pieczenia. I to jest kolejna zaleta tego cacuszka za 25,95 zł — podsmażoną potrawę prosto z kuchenki można przenieść do piekarnika w tym samym naczyniu.

fot. action.com

Takie naczynie warto mieć w swojej kuchni. To trochę garnek, trochę patelnia

Trudno o podobne naczynie w tak niskiej cenie. W tym przypadku mamy do czynienia z produktem o nieprzywierającej powłoce z wykończeniem z efektem marmuru, do tego wykonane jest ze stali nierdzewnej i można go używać zarówno do gotowania na indukcji, jak i do pieczenia w piekarniku. W przeciwieństwie do wielu podobnych gadżetów, naczynie z Action posiada uchwyty wykonane ze stali nierdzewnej, nie z plastiku. Dzięki temu bez obaw może ono wylądować w piecu.

Średnica to 16 cm, a więc wystarczająco, by przygotować niewielką zapiekankę na obiad. Poza tym naczynie z Action może służyć za garnek o niskich ściankach lub głęboka patelnia. I w jednym, i drugim przypadku spisze się doskonale. Samo użytkowanie tego typu gadżetów wymaga dokładnego wcześniejszego rozgrzania — dno jest tutaj grube, więc najpierw należy pozwolić mu nabrać temperatury, a dopiero chwilę po tym można przejść do smarowania/nalewania tłuszczu. Ponadto w przypadku naczyń ze stali nierdzewnej można używać metalowych narzędzi — powłoka jest odporna na takie zarysowania, więc nie trzeba kompletować miękkich łyżek, np. silikonowych, jak to jest w przypadku powłoki teflonowej.