Nierzadko szyba piekarnika zachodzi trudnym do wyczyszczenia brudem, co od razu rzuca się w oczy przy odwiedzinach kuchni. Ale to nie wszystko — brudny piekarnik to również niehigieniczne wnętrze urządzenia. W ciemnych zakamarkach mogą kryć się zaschnięte plamy czy resztki jedzenia. Aby pozbyć się zabrudzeń — czy z wewnątrz, czy z zewnątrz — warto sięgnąć po pastę domowej roboty. Podstawą do jej odpowiedniego wykonania jest metoda 5-4-2.
Dlaczego brud w piekarniku zastyga?
Piekarnik to sprzęt, z którego większość z nas korzysta często. Wystarczy, że na krótki czas zapomnimy o jego regularnym czyszczeniu, a już zaczyna zachodzić naprawdę trudnym do usunięcia brudem. Systematyczność i naturalne składniki są tutaj kluczowe.
Zobacz także:
Podczas pieczenia na powierzchniach piekarnika (szybie, ścianach, czy blachach) gromadzić się mogą krople, okruchy, czy resztki potraw. Najsilniej jednak piekarnik brudzi się przez tłuszcz. Tłuszcz z potraw topi się i pryska, osadzając się i tworząc trudne do usunięcia zabrudzenia. To wszystko podczas używania piekarnika traktowane jest wysokimi temperaturami. W rezultacie resztki jedzenia i tłuszczu przypalają się, co prowadzi do powstawania zaschniętego brudu i nieprzyjemnego zapachu.
Jak na co dzień mieć czysty piekarnik?
Ważne jest, aby wnętrze piekarnika było czyszczone jak najczęściej. Starajcie się robić to po każdym użyciu, pamiętając, by urządzenie zdążyło ostygnąć. Aby dbać o czystość piekarnika, najlepiej po każdym użyciu przetrzeć jego wnętrze wilgotną ściereczką z dodatkiem płynu do mycia naczyń lub roztworu wody i octu (1:1).
Taki prosty zabieg sprawi, że wasz piekarnik będzie zadbany, pachnący i zawsze gotowy do użycia. Po dłuższym czasie, czy też po przygotowaniu bardziej skomplikowanych potraw, piekarnik może nabrać trudnych zabrudzeń. Wówczas świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie skutecznej domowej pasty.
Domowa pasta do czyszczenia piekarnika
Ta domowa pasta jest naturalna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że przygotujecie sól, sok z cytryny oraz wodę, a następnie będziecie trzymać się tych kroków:
- Zmieszajcie ze sobą składniki zgodnie z metodą 5-4-2: 5 łyżek soli, 4 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki wody.
- Powstałą papkę (dość grubą warstwę) nałóżcie na zaschnięty brud w piekarniku.
- Rozgrzejcie piekarnik z termoobiegiem na 50-75 st. C i zostawcie na pół godziny.
- Po 30 minutach wyłączcie piekarnik i pozostawcie otwarty do ostudzenia.
- Przetrzyjcie wnętrze piekarnika wilgotną miękką ściereczką.
Po takim szybkim rytuale piekarnik powinien lśnić jak nowiutki. To skuteczne rozwiązanie do walki z przypalonym tłuszczem.
Skuteczność naturalnych składników. Domowa mikstura pucuje na błysk
Ta domowa mikstura z naturalnych składników daje nie tylko efekt czyściutkiego i pachnącego piekarnika. Jest ona również tania w wykonaniu, a skutecznością nie ustępuje drogim detergentom.
Taka domowa pasta z soli i soku z cytryny zmieszana z wodą działa na piekarnik jak naturalny środek czyszczący. Przede wszystkim zmiękcza zaschnięte zabrudzenia i pomaga usunąć przypalone resztki jedzenia i tłuszczu. Sok z cytryny dzięki swojej kwasowości rozpuszcza brud, a sól działa jak delikatny środek ścierny. W połączeniu dają one zadowalający efekt.