Ślimaki i pomrowy to jedni z najgorszych wrogów każdego, kto dba o swoje przydomowe uprawy. Choć są niewielkie, potrafią w krótkim czasie doprowadzić do ogromnych zniszczeń kwiatów, warzyw i owoców, a nierzadko doprowadzić do ich więdnięcia. Przez lata testowałam dziesiątki różnych sposobów – zarówno tych sklepowych, jak i domowych, aż w końcu trafiłam na najlepszy. Złotym środkiem okazały się 2 niepozorne warzywa z pobliskiego warzywniaka, tarka i 5 minut wolnego czasu, a ślimaki i pomrowy wyniosły się z ogrodu w ciągu 24 godzin.

Jakie są cechy charakterystyczne ślimaków i pomrowów?

Ślimaki i pomrowy to niewielkie istoty, a dokładnie mięczaki, które w Polsce są jednymi z najliczniej występujących gatunków. Ich środowisko nie ogranicza się wyłącznie do lądu, gdyż doskonale odnajdują się także w wodzie. Wśród setek tysięcy odmian najczęściej spotykane są ślimaki z charakterystycznymi muszlami na grzbiecie, która pełni funkcję ochronną, a także pomrowy, które charakteryzują się brązowo-pomarańczowym ubarwieniem i brakiem muszli. To właśnie one, mimo swoich niewielkich rozmiarów, są dla ogrodników prawdziwą zmorą, gdyż ich żer prowadzi do poważnych szkód i strat zarówno w kwiatach, owocach, jak i warzywach.

Zobacz także:

Ślimaki i pomrowy, a szkody w ogrodzie

Aktywność ślimaków i pomrowów zaczyna się już wczesną wiosną, a ich ulubionymi porami w ciągu doby jest wczesny ranek oraz późny wieczór, zwłaszcza podczas deszczowych i wilgotnych dni. Atak mięczaków jest skierowany przede wszystkim na młode sadzonki, między innymi sałaty, truskawek czy kapusty, ale zagrożonych gatunków jest o wiele więcej.

Żer ślimaków i pomrowów w ogrodzie można łatwo rozpoznać gołym okiem, a do najbardziej charakterystycznych śladów, które są pozostawiane przez szkodniki wśród upraw, należą wygryzione dziury w roślinach oraz przeźroczysty śluz, który jest prawdziwym siedliskiem różnego rodzaju grzybów i bakterii. Te z kolei prowadzą do osłabienia upraw, przenoszenia chorób roślinnych, a w konsekwencji również do całkowitego więdnięcia.

Jak przygotować domową pułapkę z wykorzystaniem 2 popularnych warzyw?

Choć pozbycie się ślimaków i pomrowów z ogródka może wydawać się trudne i często bezskuteczne, ta domowa metoda z wykorzystaniem 2 popularnych warzyw działa błyskawicznie i lepiej niż niejeden sklepowy środek. Wystarczy, że podczas zakupów w warzywniaku sięgniesz po kilka cebul oraz ząbków czosnku (w zależności od wielkości ogrodu), a następnie zetrzesz na tarce i rozsypiesz w miejscach, gdzie ślimaki pojawiają się najczęściej. Silny zapach warzyw działa na szkodniki drażniąco i powoduje, że wynoszą się one z działki już w ciągu 24h. Zabieg należy powtarzać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.