Ogórki konserwowe mają grono swoich wiernych fanów. To, co w nich najbardziej cenimy, to ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak i chrupiąca konsystencja. Takie przysmaki mogą stać się przekąską samą w sobie lub smacznym dodatkiem do różnych dań. Czasem, gdy podejmujemy się zrobienia ich w domowych warunkach, mogą nie być takie, jak sobie wymarzyliśmy. Nieodpowiednio przyrządzone ogórki konserwowe mogą mięknąć, co odbiera im smak.

Przetwory z ogórków. Ważna zasada

Dla wielu osób nie ma nic lepszego niż chrupiące i soczyste ogórki konserwowe zajadane poza sezonem. Wówczas mogą one podkręcić smak nie tylko kanapek, ale też sałatek czy nawet kotleta schabowego — oczywiście jako dodatek. Aby jednak taka wizja mogła się spełnić, latem lub wczesną jesienią należy przyrządzić z ogórków odpowiednie przetwory.

Zobacz także:

Zaraz obok kiszonych i małosolnych ogórki konserwowe przodują w rankingach popularności ogórkowych słoików wśród Polaków. Ich samodzielne przygotowanie wymaga troszkę zachodu, jednak jest warte poświęcenia. Kluczem do zachowania ich odpowiedniej konsystencji jest poprawne wekowanie słoików według zasady 5-10.

Jak poprawnie pasteryzować ogórki konserwowe?

Jak poprawnie zawekować ogórki konserwowe? Najlepiej pasteryzować je metodą „na mokro” — czyli gotując słoiki wypełnione ogórkami i zalewą w garnku. Aby jednak zrobić to w odpowiedni sposób — tak, aby po czasie nie straciły one chrupkości — należy pamiętać o metodzie 5-10. Odnosi się ona do czasu pasteryzacji słoików.

Chodzi o to, by słoiki z ogórkami kiszonymi pasteryzować — czyli gotować w gorącej wodzie — od 5 do 10 minut. Nie powinno się robić tego ani krócej, ani dłużej, ponieważ może to mieć negatywne konsekwencje dla przetworu. Optymalnym czasem na wekowanie ogórków konserwowych jest 8 minut.

Zbyt krótka pasteryzacja nie zlikwiduje wszystkich szkodliwych drobnoustrojów zawartych w jedzeniu, przez co wzrośnie prawdopodobieństwo, że wasze przetwory po prostu się popsują. Z kolei zbyt długa pasteryzacji ogórków sprawia, że tracą one swoją pierwotną chrupkość i zaczynają mięknąć.

Przepis na domowe ogórki konserwowe

Jeśli macie chwilę wolnego czasu, zdecydowanie warto poświęcić ją na przygotowanie własnych ogórków konserwowych w domu. Dzięki temu będziecie pewni nie tylko jakości i świeżości tego wyrobu, ale też będziecie mogli dopasować jego smak tak, by idealnie wpasował się w wasze preferencje. Poniżej przepis na domowe ogórki konserwowe.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych, najlepiej małych sztuk,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 litry wody,
  • 500 ml octu,
  • 160 g cukru,
  • 50 g soli,
  • korzeń chrzanu,
  • 3 gałązki kopru,
  • 8 liści laurowych,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu,
  • 20 g ziaren gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie zalewę: W garnku wymieszajcie wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem, a następnie zagotujcie wodę. Dodajcie do garnka cukier i sól i ponownie zagotujcie. Później gotujcie zalewę jeszcze przez 10 minut na małym ogniu i zdejmijcie ją z palnika. Dolejcie do garnka ocet i pozostawcie roztwór do całkowitego wystygnięcia.
  2. Przygotujcie wyparzone słoiki (około 6 sztuk) i włóżcie do nich: ziarna gorczycy, obrane i pokrojone w plasterki marchewki, obraną i pokrojoną cebulę, koper, obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku oraz obrany i pokrojony korzeń chrzanu.
  3. Do słoików włóżcie świeże i umyte ogórki. Układajcie je pionowo i ciasno.
  4. Słoiki wypełnione ogórkami należy teraz zalać chłodną już zalewą. Warto zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni przy zakrętce, a po zalaniu od razu mocno zakręcić każdy słoik.
  5. Następnie wykonajcie pasteryzację, najlepiej pilnując wyżej opisanej metody 5-10.