Żółknące liście ogórków zwykle są skutkiem drobnych błędów ogrodniczych. Nawet najbardziej doświadczeni mogą nieświadomie zaszkodzić uprawom, a wystarczy niewielkie potknięcie, by zaistniał problem. Jak zatem uratować ogórki i sprawić, by rosły zdrowo? Zacznij od znalezienia przyczyny żółknięcia liści. Tych może być kilka. Później przyjdzie czas na działanie.

Dlaczego liście ogórków żółkną?

Ogórki są wymagające w uprawie. Potrzebują odpowiedniej gleby (najlepiej, jeśli będzie miała pH w przedziale 6,5–7), do tego przepuszczalnej, próchniczej. Warto zadbać też o regularne dokarmianie upraw — przy niedoborze magnezu i azotu mogą pojawić się żółte liście. O czym jeszcze pamiętać? Oczywiście o podlewaniu. To kluczowe, ponieważ zdrowe ogórki urosną tylko w wilgotnej, ale niezbyt mokrej glebie. Szczególnie istotne jest również to, jak podlewamy ogórki. Jedyna prawidłowa metoda to ta od dołu (od ziemi) — podlewając ogórki od góry, moczymy liście, co sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. 

Zobacz także:

Warto dodać, że jedną z przyczyn żółknięcia liści jest nagła zmiana pogody: nadejście dużego ochłodzenia bądź przeciwnie — upałów. W takich warunkach warto starać się jak najlepiej ochronić uprawy przed działaniem czynników z zewnątrz. Nie sposób też nie wspomnieć o szkodnikach (mszyce i przędziorki, zmienik lucernowiec, wciornastek tytanowiec, miniarka ciepłolubka, śmietka glebowa) i chorobach (mączniak prawdziwy lub rzekomy, mozaika ogórka, fuzarioza ogórka), które często atakują uprawy i które również sprawiają, że liście ogórków żółkną. 

Tak uratujesz żółknące liście ogórków. Działaj od razu

Jeśli wiesz już, jaka jest przyczyna żółknących liści ogórków, możesz zacząć działać. W przypadku nieprawidłowego odczynu gleby wystarczy kompost, obornik (granulowany) lub nawóz. Z kolei jeśli problem jest w podlewaniu, zadbaj o to, by gleba była mokra na głębokość ok. 10 cm. Pamiętaj też, żeby nie podlewać ogórków zimną wodą, a letnią. 

A co, jeśli ogórki zaatakowały szkodniki lub jedna z chorób? Wtedy warto sięgnąć po oprysk — może to być gotowy specyfik o specjalnym przeznaczeniu lub domowa mieszanka. Ta druga ma dodatkową zaletę — nie szkodzi środowisku. Jedną z najłatwiejszych do przygotowania, ale jednocześnie skutecznych mieszanek przeciw szkodnikom i chorobom jest ta bazująca na dwóch składnikach: wodzie i papce o specyficznym zapachu.

Domowa mieszanka na żółknące liście ogórków. Tylko 2 składniki

Mowa oczywiście o przeciśniętym przez praskę czosnku. Ta woniąca papka, bo przecież charakteryzująca się intensywnym zapachem, skutecznie odeprze atak chorób i szkodników. Czosnek wykazuje silne działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, tym samym więc zapobiega chorobom oraz ogranicza ich rozwój, a jego woń skutecznie odstrasza szkodniki. 

Do przygotowania oprysku na żółknące liście ogórków potrzebne jest:

  • 25 g czosnku,
  • 1 litr wody,
  • kilka kropli mydła potasowego (opcjonalnie).

Czosnek przeciśnij przez praskę i tak powstałą papkę zalej litrem wody i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie wystarczy odcedzić mieszankę i dodatkowo rozcieńczyć litrem wody. Opcjonalnie warto użyć mydła potasowego, które poprawi przyczepność oprysku. Gotowy specyfik przelej do butelki z atomizerem i spryskaj nim porażone chorobą lub zaatakowane przez szkodniki miejsca. Pamiętaj też, by pozbywać się żółknących liści.