Jeśli kochasz grzybobranie, to wiedz, że w lesie czai się prawdziwy skarb – borowik ceglastopory. Ten niepozorny, ale piękny grzyb potrafi zaskoczyć nie tylko wyglądem, ale i kolorem po przekrojeniu. Choć nie jest tak sławny jak prawdziwek, wśród doświadczonych grzybiarzy ma status niemal legendy.
Borowik ceglastopory – jak wygląda?
Borowik ceglastopory (znany też jako borowik ceglasty lub borowik purpurowy) to jeden z najpiękniejszych grzybów w polskich lasach. Jego kapelusz ma kolor od brązowego po czerwonawy, z aksamitną powierzchnią, która z wiekiem może się lekko wygładzić. Największą ozdobą grzyba są jednak rurki i trzon – spodnia część kapelusza ma intensywnie ceglastoczerwony odcień, a trzon pokryty jest charakterystycznymi czerwonymi plamkami.
Zobacz także:
Borowik ceglastopory po przekrojeniu zmienia kolor na sino-niebieski. / fot: Colin/AdobeStock
Gdy przekroisz borowika ceglastoporego, zobaczysz prawdziwą magię. Biały lub często jasnożółty miąższ momentalnie barwi się na sino-niebiesko. To naturalna reakcja chemiczna, zupełnie nieszkodliwa i typowa dla tej odmiany. Ten efekt sprawia, że grzyb wygląda jak z bajki. Borowik ceglastopory najczęściej rośnie w lasach liściastych i mieszanych, zwłaszcza pod bukami, dębami i świerkami. Pojawia się zazwyczaj od czerwca do listopada.
Przygotowanie borowika ceglastoporego w kuchni
W smaku borowik ceglastopory nie ustępuje swojemu krewniakowi, borowikowi szlachetnemu. Ma delikatny, lekko orzechowy posmak i zwartą konsystencję, dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia, duszenia i marynowania. Przed przygotowaniem warto go dobrze oczyścić i krótko obgotować, bo jego rurki mogą być nieco gorzkawe.
Po tej wstępnej obórce możesz go wrzucić na patelnię z cebulką i masłem. Borowik ceglastopory genialnie smakuje też w sosach do mięs, zupach i farszach do pierogów. Wiele osób suszy te grzyby, bo po wysuszeniu nabierają jeszcze bardziej intensywnego aromatu. Nadają się również do mrożenia, choć najlepiej robić to po lekkim podsmażeniu.
Z jakim grzybem można pomylić borowika ceglastoporego?
Choć borowik ceglastopory jest jadalny, warto zachować czujność. Można go bowiem pomylić z kilkoma niebezpiecznymi gatunkami. Najgroźniejszym sobowtórem jest borowik szatański, który jest trujący. Różni się jednak kilkoma detalami: ma jaśniejszy, szarawy kapelusz i bardziej bulwiasty, jaskrawoczerwony trzon. Jego zapach jest nieprzyjemny, przypominający zgniłe cebule. Natomiast ceglastopory pachnie przyjemnie, lasem i orzechami.
Czasem bywa też mylony z borowikiem ponurym (wcześniej uznawanym za niejadalny, obecnie klasyfikowany jako jadalny po obrobieniu cieplnym). Jednak to właśnie ceglastopory cieszy się większym uznaniem wśród smakoszy, bo jego miąższ jest bardziej aromatyczny i delikatniejszy. Jeśli nie masz pewności co do znaleziska, zawsze lepiej zostawić grzyba w lesie niż ryzykować. Borowik ceglastopory to cud natury, ale tylko wtedy, gdy masz pewność, że to właśnie on!









