Widok krecich kopców może przyprawić o ból głowy każdego ogrodnika. Te niewielkie ssaki są utrapieniem, którego bardzo trudno jest się pozbyć. Metod na krety jest dużo. W każdej ważne jest, że nie można robić im krzywdy, ponieważ znajdują się pod ścisłą ochroną. Niektórzy stawiają więc na zmyślne pułapki, inni starają się je odstraszyć za pomocą nieznośnych dla ich uszu ultradźwięków. Dobrą metodą jest jednak także sadzenie łobody ogrodowej. Ta roślina nie tylko odstrasza krety, ale także świetnie smakuje w sałatce.
Krety uciekają przed zapachem tej rośliny
Ta naturalna i skuteczna metoda na krety jest także bardzo prosty. Łobodę ogrodową należy zasiać w drugiej połowie maja, kiedy ziemia jest już dostatecznie nagrzana, a ryzyko przymrozków minimalne. Aby skutecznie za jej pomocą odstraszyć krety, warto posiać ją w miejscach, gdzie często pojawiają się kopce oraz wzdłuż krecich tuneli. Zapobiegawczo możemy posiać łobodę tam, gdzie chcemy koniecznie zapobiec kreciej inwazji - na przykład wzdłuż ogrodzenia czy dookoła grządek kwiatowych i warzywnych.
Zobacz także:
Równie prosta jest sama uprawa łobody. Nasiona wystarczy wysiać w maju na wilgotną, spulchnioną glebę. Najważniejsze jest podlewanie - umiarkowanie, ale regularnie, co ma znaczenie szczególnie w czasie suszy. Łobodę należy też raz na jakiś czas odchwaścić oraz spulchnić glebę dookoła niej. Dzięki temu będzie lepiej pobierała składniki odżywcze i odwdzięczy się nam dużymi i soczystymi liśćmi.
Dlaczego ta metoda na krety działa?
Okazuje się, że odstraszanie kretów za pomocą łobody jest skuteczne przede wszystkim dlatego, że te zwierzęta nie tolerują jej zapachu. Dla nas jest to dość neutralny, przyjemny aromat, a dla kretów - odór nie do zniesienia. Korzenie i liście wydzielają substancje zapachowe, które drażnią krety, jednocześnie nie robiąc im krzywdy. Humanitarność metody jest więc zachowana w 100 procentach.
Drugim czynnikiem, dzięki któremu krety nie zbliżają się do łobody, jest jej specyficzny układ korzeniowy. Opisywana roślina tworzy wyjątkowo gęste i obfite korzenie, co skutecznie zniechęca krety do drążenia w nich tuneli. Dzięki temu możemy stworzyć wokół naszych grządek podziemną zaporę, która będzie barierą przeciw tym uciążliwym szkodnikom.
Jak wykorzystać łobodę w kuchni?
Łobodę warto sadzić nie tylko ze względu na odstraszanie kretów, ale także z uwagi na jej walory kulinarne. W kuchni stosowana jest podobnie jak szpinak. Jej soczyste liście doskonale nadają się do różnego rodzaju zup. Jest również wspaniałym składnikiem farszu do pierogów oraz omletów. Jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa - zawiera mnóstwo witaminy C, wapnia i błonnika. Stanowi też barwny dodatek do sałatek - zwłaszcza wariant fioletowy doskonale urozmaica kompozycje warzywne.
Do celów spożywczych najlepsze są młode listki łobody, zbierane jeszcze przed okresem kwitnienia. Wówczas są jędrne i chrupiące. W smaku przypominają szpinak, a niektóre odmiany mają lekko orzechowy posmak. Sianie tego wyjątkowego warzywa opłaca się więc w dwójnasób. Jednocześnie odstraszamy krety i mamy oryginalny i zdrowy dodatek do naszych ulubionych dań.