Nieudane przetwory to koszmar każdego fana domowych weków. Jeśli zmagasz się z pleśnią w słoikach, pora poznać proste triki, dzięki którym ogórki zawsze będą idealne. Najważniejsze są proste zasady, od właściwej higieny po odpowiednią temperaturę.
Przez to ogórki w słoiku pleśnieją
Zdarza się, że kiszone ogórki pleśnieją i stają się niezdatne do spożycia. Najczęściej jest to spowodowane brakiem odpowiedniej higieny. Pamiętaj, żeby przed przygotowaniem kiszonek dokładnie umyć wszystkie warzywa (ogórki, czosnek, chrzan czy koper). Brud i resztki z ziemii mogą być źródłem pleśni.
Zobacz także:
Równie ważnym jest dokładne mycie i wyparzanie słoików oraz pokrywek. Możesz używać tych samych słoików przez lata, o ile nie są uszkodzone, odkształcone czy zardzewiałe. Pleśń w kiszonkach może pojawić się również z innych powodów. Między innymi, gdy użyjesz zbyt mało soli. Zapamiętaj, że najlepsza jej proporcja to 1 łyżka soli na 1 l wody.
Innym błędem może być zła temperatura otoczenia. Odpowiednie widełki temperatury do kiszenia to 18-22°C. Zbyt wysoka może spowodować pleśń, a zbyt niska spowolnić fermentację. Ponadto, błąd to niezalanie ogórków wodą całkowicie. Te, które będą wystawać ponad poziom zalewy, będą mieć kontakt z powietrzem. To ułatwi powstawanie pleśni.
Jak zapobiec pleśnieniu ogórków?
Aby zapobiec pleśnieniu, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Po pierwsze, zadbaj o czystość warzyw i słoików, a także dobierz odpowiednie proporcje soli i wody. Przed zakręceniem najlepiej przetrzyj wieczko pokrywki patyczkiem lub wacikiem nasączonym spirytusem salicylowym.
Ten patent stosowali już nasi przodkowie. Zmniejsza on ryzyko, że przetwory się zepsują. Pamiętaj, że zardzewiałe lub uszkodzone pokrywki nie nadają się do ponownego użycia. Najlepiej wyrzuć je, a zamiast nich, użyj nowych.
Odpowiednia pasteryzacja słoików. Jak to dobrze zrobić?
Pasteryzacja to świetny sposób, aby znacznie wydłużyć trwałość przetworów. To ogranicza ryzyko dostępu powietrza do wnętrza słoika. Aby zrobić to poprawnie, używaj tylko słoików i pokrywek w dobrym stanie. Następnie, po ich umyciu i wyparzeniu, napełnij je gorącą zalewą, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Pamiętaj, aby brzegi słoików były czyste. Później umieść słoiki w dużym garnku, wyłożonym ścierką i zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuj przez 15-20 minut w temperaturze 85-90°C i gotowe!