Bakłażany to kulinarny hit kilku ostatnich sezonów. Wiele osób zastanawia się, czy w związku z tym warto uprawiać je we własnym ogródku. Okazuje się, że to smaczne warzywo z powodzeniem można sadzić także w naszym klimacie. Należy jednak przestrzegać tych kilku zasad, które sprawią, że ta ciepłolubna roślina także na naszym polskim poletku poczuje się jak u siebie w domu i wyda obfite plony.
Uprawa bakłażanów to nie lada wyzwanie
Bakłażany, czyli inaczej psianka podłużna lub oberżyna, to roślina, która pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki i Azji. Jest tam rośliną wieloletnią. W polskim klimacie uprawa bakłażanów jest możliwa, ale w naszych warunkach klimatycznych zawsze będzie miała ona charakter jednoroczny. Jest wybitnie ciepłolubna, dlatego opłaca się ją uprawiać głównie w południowo-zachodniej części naszego kraju, gdzie klimat jest nieco łagodniejszy niż gdzie indziej.
Zobacz także:
W uprawie własnych bakłażanów ważne jest, by zapewnić im co najmniej 4 miesiące temperatur powyżej 20 stopni Celsjusza w okresie wegetatywnym. Prawdopodobieństwo sukcesu znacznie wzrośnie, gdy zasadzimy go w szklarni bądź pod folią. W maju jest odpowiedni moment na posadzenie sadzonek oberżyny. Jeśli posiadamy szklarnię, można to zrobić już w połowie miesiąca, jeśli jednak zdecydujemy się na uprawę gruntową, najlepiej poczekać do jego końca.
Przestrzegaj tej 1 zasady uprawy bakłażanów
Oprócz zapewnienia roślinom odpowiednich temperatur, istnieje jeszcze jedna, kluczowa zasada uprawy bakłażanów. Mianowicie ważne jest, żeby podczas ich sadzenia zastosować dobrze przemyślany płodozmian. Bakłażanów nie można sadzić tam, gdzie były uprawiane rok wcześniej ani nawet w ciągu poprzednich 3-4 lat. Ta sama zasada dotyczy stanowisk po innych roślinach z rodziny psiankowatych (na przykład pomidory, ziemniaki), a także kapustnych (kapusta, kalarepa, kalafior).
Gdzie zatem można posadzić bakłażany, by wyrosły dorodne i wydały soczyste owoce? Świetnie udają się w glebie, na której rosły wcześniej rośliny motylkowe. Śmiało można je więc umieszczać na grządce, z której w poprzednim roku zebraliśmy groch albo fasolę. Dobrym miejscem jest także stanowisko po czosnku, cebuli oraz sałacie.
Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o uprawie bakłażanów?
Oberżynie warto zapewnić żyzną, próchniczą i przepuszczalną glebę. Jest bowiem rośliną, która wymaga wyjątkowo dużo składników odżywczych. Musi mieć także stale zapewnione lekko wilgotne podłoże, co wynika bezpośrednio z jej tropikalnego pochodzenia. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia i wydaje efektowne, fioletowe kwiaty.
Zbiorów możemy spodziewać się w polskich warunkach w sierpniu lub we wrześniu, gdy fioletowe owoce przez całe lato dojrzeją w słońcu. Ważne jest, by bakłażany zbierać regularnie, gdyż dojrzewają stopniowo przez kilka tygodni podobnie jak cukinie. Podczas ścinania plonów należy uważać, by zostawić kawałek szypułki - w ten sposób nie uszkodzimy rośliny.