Pielęgnacja garnków i patelni nie należy do najprostszych. Częste używanie ich do smażenia sprawia, że pojawiają się na nich trudne do usunięcia przypalenia. Czasem zauważyć możemy, że dna patelni stają się wypukłe. Powstawania takich „brzuszków” można jednak uniknąć. Wystarczy trzymać się w kuchni jednej kluczowej zasady.

Dlaczego dno patelni staje się wypukłe?

Wybrzuszenia na patelni powstają powoli, z czasem stając się coraz większe. Pojawiają się m.in. z powodu połączenia długotrwałego używania z nieodpowiednią pielęgnacją. Ponadto patelnie wykonane ze słabej jakości materiału mogą być bardziej podatne na wybrzuszenia, ponieważ nie są odporne na zmiany temperatury.

Zobacz także:

Nieestetyczne i niepraktyczne wybrzuszenia mogą powstawać również przez mycie patelni w zmywarce, szczególnie przy użyciu gorącej wody. Do tego wszystkiego dochodzi ciągłe narażanie tych naczyń na wysokie temperatury. Zbyt wysoka temperatura może prowadzić do wybrzuszenia, szczególnie na patelniach z powłoką nieprzywierającą.

Na powstawanie wybrzuszeń najbardziej narażone są patelnie wykonane z cienkiego aluminium. W przypadku patelni, takich jak żeliwne czy ceramiczne, problem ten nie powinien się pojawiać. Mogą one jednak ulec zniekształceniom lub pęknięciom, jeśli nie są odpowiednio używane i konserwowane.

Patelnie nie będą się wybrzuszać. Ten trik zmienia wszystko

Fundamentalną zasadą, której należy się trzymać, by uniknąć tego problemu, jest ochrona patelni przed zmianami temperatury. Chodzi tutaj o gwałtowne zmiany, które są głównym czynnikiem, przez który dna tych naczyń z czasem stają się wypukłe.

Aby nie mieć w swojej kuchennej kolekcji patelni z „brzuszkiem”, powinniście pilnować kilku prostych procedur w codziennym gotowaniu. Wystarczy się ich trzymać, a problem uwypuklonych denek nie powinien się pojawiać:

  • Po smażeniu pozwólcie patelni wystygnąć, zanim ją umyjecie.
  • Nie wlewajcie zimnej wody na gorącą patelnię.
  • Unikajcie nagłego chłodzenia patelni, np. wstawiając ją do lodówki po użyciu.

Nienarażanie patelni na gwałtowne zmiany temperatury to klucz do zachowania ich w niezmienionej formie. Zasada ta pomoże wam w utrzymaniu ich kształtu na długo. Patelnie najlepiej jest podgrzewać stopniowo, by nie narażać ich na nagły kontakt z bardzo wysoką temperaturą.

Ważne zasady codziennej pielęgnacji patelni

W odpowiednim dbaniu o patelnie należy pamiętać jeszcze o kilku czynnikach. Poza nagłymi zmianami temperatur ważne jest też odpowiednie użytkowanie. Unikajcie stosowania metalowych sztućców, które mogą zarysować powierzchnię patelni. Zamiast tego używajcie drewnianych lub silikonowych łopatek, które są bezpieczniejsze dla powłoki. Pamiętające też, aby nie używać patelni na zbyt wysokim ogniu. Warto też stosować odpowiednią ilość tłuszczu podczas smażenia, żeby zapobiec przywieraniu potraw.

W zachowaniu dobrego stanu patelni dużą rolę odgrywa też ich przechowywanie. Trzymajcie je w suchym miejscu, by uniknąć korozji. Jeśli macie patelnię żeliwną, nie przykrywajcie jej podczas przechowywania, aby uniknąć powstawania na niej rdzy.

Po smażeniu warto też zadbać o odpowiednią pielęgnację patelni. Najlepiej myć je przy użyciu ciepłej wody i miękkiej gąbki. Nie myjcie patelni z powłoką nieprzywierającą w zmywarce, gdyż detergent może je uszkodzić. Po umyciu zawsze dokładnie wycierajcie patelnię do sucha, aby zapobiec korozji.