Pamiętacie jeżdżenie na wykopki? Z tej okazji warto przyrządzić na obiad coś smacznego i sycącego, jak na przykład placki ziemniaczane. Banalnie proste w przygotowaniu, bardzo tanie, a do tego pyszne – nie ma chyba nikogo, kto by za nimi nie przepadał. Doskonałe ze śmietaną, cukrem, a także gulaszem z warzywami czy gęstym sosem szpinakowym. Placki ziemniaczane są jednak dość tłuste. Jeżeli chcecie, by były lżejsze, a przy tym chrupiące i jeszcze bardziej smaczne, dodajcie coś do ciasta przed smażeniem. 

Co zrobić, by placki ziemniaczane nie piły tłuszczu?

Olej jest niezbędny do przyrządzenia tradycyjnych, rumianych placków ziemniaczanych. Jeżeli jednak chcecie, by masa nie „piła” tyle tłuszczu w trakcie smażenia, wystarczy dodać do niej 1 łyżkę octu. Będzie zupełnie niewyczuwalny w plackach, za to sprawi, że te po zdjęciu z patelni będą mniej tłuste.

Zobacz także:

Warto także pamiętać o tym, by masę ziemniaczaną wykładać na dobrze rozgrzany olej. Jeśli będzie zbyt chłodny, ciasto „wciągnie” olej i placki będą bardzo tłuste. Po usmażeniu dobrze jest odłożyć je najpierw na talerz wyłożony grubą warstwą kuchennych ręczników, które wchłoną trochę oleju. Skorzystajcie z poniższego przepisu na placki z dodatkiem octu i wypróbujcie przy najbliższej okazji. 

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka octu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Odłóżcie na gęste sitko umieszczone nad dużą miską, garnkiem lub innym naczyniem, w którym będziecie mieszać masę.
  2. Obraną cebulę również zetrzyjcie, ale na małych oczkach tarki.
  3. Odciśnijcie ziemniaki z soku. Wylejcie płyn, ale zostawcie w misce skrobię. 
  4. Przełóżcie ziemniaki do miski, dodajcie do nich startą cebulę, a także jajka, ocet i mąkę.
  5. Doprawcie solą oraz pieprzem, a następnie dobrze wymieszajcie.
  6. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej. Następnie łyżką wykładajcie porcje ciasta i smażcie placki z obu stron na złoty kolor.
  7. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony kuchennymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

I gotowe! Ocet sprawi, że placki będą znacznie bardziej chrupiące. Polecamy podawać je klasycznie, ze śmietaną albo z sosem grzybowym (zwłaszcza jesienią, gdy świeżych grzybów jest pod dostatkiem). Placki są bardzo smaczne także z sosem szpinakowo-śmietanowym lub w wersji „na bogato”, czyli po węgiersku – podane z gulaszem z warzywami.