W Polsce jedzenie kasztanów nie jest popularne. Nic w tym dziwnego — kasztany, które zbieramy jesienią podczas spacerów, nie są jadalne. Z kolei te, którymi można się zajadać, są w Polsce spotykane bardzo rzadko. Dlatego też skorzystanie z promocji w Lidlu będzie dobrą okazją do skosztowania maronów. Przygotowanie ich w domu to pestka, a potrafią zaskoczyć smakiem i aromatem.
Kasztany jadalne na promocji w Lidlu. Teraz dorwiesz je taniej
Lidl przygotował nie lada gratkę dla entuzjastów sezonowych smaków. Właśnie teraz w ofercie popularnego dyskontu kupić można kasztany jadalne, tzw. marony, w bardzo atrakcyjnej cenie. W ofercie obowiązującej od 1 października kosztują 2,99 zł za 100 gramów. Dostępne są luzem, nie w opakowaniach, a więc można wziąć nawet kilka sztuk na spróbowanie.
Zobacz także:
Kasztany jadalne warto sprawdzić przed przyrządzeniem. Najłatwiej przeprowadzić szybki test: wystarczy nalać zimną wodę do dużej miski, zamoczyć w niej kasztany i odczekać 30 minut. Te, które opadną na dno garnka, nadają się do jedzenia, natomiast pływające po powierzchni nie powinny trafić na talerz, ponieważ mogą być nie tylko uszkodzone, ale też np. robaczywe.
fot.nkeskin/Adobe Stock
Za granicą się nimi zajadają. Jak smakują kasztany jadalne?
Październik i listopad to sezon na kasztany jadalne. W Europie Zachodniej czy Azji Mniejszej to doskonale znany smakołyk, który często sprzedawany jest na ulicznych stoiskach. W Polsce marony można skosztować raczej okazjonalnie i z pewnością nie jest to produkt cieszący się popularnością. To m.in. ze względu na fakt, że kasztan jadalny przez zbyt niskie temperatury występuje na terenie naszego kraju sporadycznie, najczęściej w ogrodach botanicznych, a także okolicach Pomorza Zachodniego i Dolnego Śląska.
Kasztany, które spotykamy w Polsce, pochodzą z kasztanowca pospolitego (mydleńcowate). Nie są jadalne, choć z wyglądu mogą przypominać marony. Te drugie są jednak nieco mniejsze, z jednej strony półokrągłe, a z drugiej płaskie. Warto dodać, że marony to tak naprawdę orzechy i są owocami kasztanowca jadalnego z rodziny bukowatych. W porównaniu do innych orzechów mają mniej tłuszczu, są za to źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają uczucie sytości na długo. 100 gramów kasztanów jadalnych dostarcza ok. 200 kcal. W smaku przypominają pieczone ziemniaki, wyczuwalne są również orzechowe nuty.