Każdy, kto zajmuje się uprawą ogórków w przydomowym ogrodzie bądź na balkonie, chciałby uniknąć gorzkiego smaku ogórków. Na szczęście jest prosty sposób, aby taka niemiła niespodzianka nas nie zaskoczyła. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jeden czynnik, czyli podlewanie.
Dlaczego ogórki rosną gorzkie? To najczęstszy powód
Wiele rzeczy może mieć wpływ na to, że zebrane ogórki okazują się być gorzkie. Jedną z najczęstszych przyczyn jest jednak popełnianie przez ogrodników podstawowego błędu — zbyt rzadkiego podlewania. Aby uniknąć gorzkiego smaku ogórków, należy dbać o utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności podłoża. Nie można z tym jednak również przesadzić.
Zobacz także:
Dlatego najlepszym sposobem jest podlewanie ogórków często, ale małymi ilościami wody. Dzięki temu ziemia będzie stale lekko wilgotna, ale nie mokra. Należy o tym pamiętać zwłaszcza w okresie długotrwałych upałów i suszy. W przypadku uprawy doniczkowej ogórki mogą wymagać podlewania nawet dwa razy dziennie. Jeśli uprawiamy je w gruncie, zazwyczaj najlepiej sprawdza się podlewanie co dwa dni.
Jak uniknąć gorzkiego smaku ogórków?
W związku z tym, że za gorzki smak ogórków bardzo często odpowiada przesuszenie podłoża, należy zadbać o to, aby wilgoć jak najdłużej się w nim zatrzymywała. Jest kilka sposobów, które pomogą to osiągnąć. Bardzo dobrze sprawdza się stosowanie hydrożelu, czyli substancji magazynującej nadmiar wody. Hydrożel stopniowo uwalnia ją do podłoża, dzięki czemu rośliny mają stały dostęp do wilgoci. To rozwiązanie będzie dobrym wyborem szczególnie w przypadku uprawy doniczkowej.
Nadmiernej utracie wilgoci pomoże zapobiec również ściółkowanie. Przykrycie wierzchniej warstwy ziemi nie tylko zmniejszy parowanie wody z podłoża, lecz także ograniczy wzrost chwastów. Dzięki temu nie będą się również brudziły owoce. W roli ściółki doskonale sprawdzi się słoma. Jej zaletą jest to, że powoli się rozkłada, więc nie trzeba jej wymieniać kilka razy w sezonie.
Wpływ nawożenia na smak ogórków
Z wilgotnością podłoża oraz smakiem ogórków powiązane jest także nawożenie roślin. Ma na to wpływ kilka czynników. Po pierwsze — nawozy organiczne poprawiają strukturę podłoża, wzbogacając je o próchnicę. Dzięki temu ziemia nie jest tak piaszczysta, a co za tym idzie, lepiej zatrzymuje wilgoć.
Po drugie — nie można zapominać o roli potasu w uprawie roślin. Ten składnik reguluje gospodarkę wodną ogórków. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o stosowanie odpowiednio zbilansowanych nawozów, które dostarczą roślinom wszystkich niezbędnych do prawidłowego rozwoju substancji.