Jeśli w przyszłym roku planujesz ponowną uprawę pomidorów i zależy ci na satysfakcjonujących plonach, po zakończeniu zbiorów koniecznie wysiej poplon. Przełom sierpnia i września to doskonały moment na ten zabieg. Dzięki temu poprawisz stan i jakość gleby, a także pozbędziesz się chwastów i szkodników. Sprawdź, która roślina poplonowa jest najlepsza w przypadku pomidorów.
Dlaczego warto wysiać poplon po pomidorach?
Ze względu na to, że pomidory potrzebują dużych ilości składników odżywczych do wykształcenia owoców, po zakończeniu uprawy ziemia może być wyjałowiona. Dlatego warto po ostatnich zbiorach przeprowadzić wysiew poplonu, co ma wiele zalet. Przede wszystkim rośliny poplonowe pomagają zregenerować glebę.
Zobacz także:
Poprawa jakości podłoża to jednak nie wszystko. Poplon po pomidorach służy również ochronie przed erozją i pomaga zwalczać chwasty. Po zakończeniu sezonu w ziemi mogą znajdować się także patogeny, a niektóre rośliny poplonowe są skuteczne w zwalczaniu ich.
Najlepszy poplon po pomidorach, czyli gorczyca biała
Na poplon po pomidorach warto wybrać gorczycę białą, która wyróżnia się wieloma korzystnymi właściwościami. Ta roślina rozwija się bardzo szybko, a do tego wyrasta, nawet jeśli warunki pogodowe temu nie sprzyjają. Dzięki gorczycy znacznie poprawia się struktura gleby — ziemia staje się spulchniona, a do tego bardziej żyzna.
Stosując poplon z gorczycy, nie musimy się również martwić o chwasty. Roślina konkuruje z nimi, dzięki czemu hamuje ich rozwój. Dodatkowo gorczyca może przyczynić się do zwalczenia patogenów oraz nicieni znajdujących się w glebie, a do tego odstrasza ślimaki. Wysiew takiego poplonu wzbogaca także glebę o cenne składniki odżywcze i ogranicza ryzyko erozji spowodowanej wiatrem i deszczem.
Jak wysiać poplon z gorczycy?
Przed wysianiem gorczycy warto najpierw odpowiednio przygotować podłoże. Oczyszczenie terenu uprawy i pozbycie się roślinnych resztek oraz chwastów jest ważne, aby nie doszło do rozwoju chorób. Następnie możemy przejść do wysiewu, stosując od 2 do 5 gramów nasion gorczycy białej na metr kwadratowy. Roślina powinna się wystarczająco rozwinąć w ciągu miesiąca.
Gdy gorczyca wejdzie w etap kwitnienia, należy przekopać grządkę. Dzięki temu zielona masa rozłoży się w glebie, poprawiając jej jakość. W ten sposób gorczyca stanie się naturalnym nawozem, który wzbogaci podłoże w materię organiczną.