Sierpień to intensywny miesiąc dla wszystkich ogrodników. To nie tylko czas zbierania sezonowych plonów i podziwiania kwitnących kwiatów, ale również okres, w którym o niektóre rośliny trzeba szczególnie zadbać. Do obu tych kategorii należą uprawiane w ogrodach pomidory.

Ten prosty zabieg wspomoże pomidory latem

W sierpniu, poza zbieraniem czerwonych już pomidorów, warto wykonać na ich krzaczkach 1 pielęgnacyjny zabieg. Jest on stosunkowo prosty, a ma zbawienne działanie na pomidory. Chodzi o ogławianie pomidorów, które może zadziałać na te rośliny lepiej niż niejeden nawóz.

Zobacz także:

Lato to moment, w którym warto intensywnie nawozić pomidory. Najlepiej stosować nawozy bogate w potas, aby wspomóc dojrzewanie owoców. Innym sposobem na to, by pomidory szybko rosły, jest ich ogławianie.

Kiedy wykonywać ogławianie pomidorów?

Ogławianie pomidorów to zabieg, który polega na usunięciu wierzchołka pędu głównego. Nie jest to nic trudnego. Zaleca się, aby robić to 7-8 tygodni przed końcem uprawy. W polskim klimacie przypada ona zazwyczaj na koniec września, tuż przed pierwszymi przymrozkami. Zatem doskonałym momentem na takie prace ogrodowe będzie początek sierpnia.

Wykonywanie tego jednego zabiegu na pomidorach, może dać efekty widoczne gołym okiem. Wspomaga on owocowanie rośliny, dzięki czemu pomidory dojrzewają szybciej, ale też są smaczniejsze i lepiej wybarwione.

Jak poprawnie ogławiać pomidory?

Na szczęście ta czynność nie należy do skomplikowanych. Jej celem jest zatrzymanie wzrostu krzaków pomidorów na wysokość i przekierowanie energii w kierunku dojrzewania już zawiązanych owoców. Jak zabrać się za ogławianie pomidorów? Wykonajcie ten zabieg, trzymając się tych kilku podstawowych wskazówek:

  • Użyjcie ostrego oraz zdezynfekowanego noża lub sekatora, aby nie narazić rośliny na infekcje.
  • Przy użyciu takiego narzędzia należy obciąć pęd główny nad ostatnim gronem owocowym, pozostawiając nad nim 2-3 liście.
  • Po zabiegu warto posypać miejsce cięcia mączką bazaltową lub bio hummusem, aby zapobiec ewentualnym infekcjom.

Korzyści ogławiania pomidorów

Ogławianie pomidorów, wykonane na początku sierpnia, ewentualnie pod koniec lipca, ma wiele korzyści. Sprawia, że pomidory szybciej się czerwienią, a ich smak staje się lepszy. Plony będą również większe i dorodne.

Zabieg ten pozwala na lepsze doświetlenie owoców, co przekłada się na ich intensywniejsze wybarwienie. Zapobiega on także nadmiernemu rozrastaniu się krzewu, co ułatwia pielęgnację i zbieranie owoców. W końcu ogławianie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób grzybowych u pomidorów.