Choć uprawiam pomidory od lat, nigdy nie miałam z nimi większego problemu. Jednak w tym roku lipiec okazał się wyjątkowo kapryśny, co dość mocno opóźniło dojrzewanie warzyw i owoców w przydomowym ogródku. Na szczęście dość szybko znalazłam sposób, by przyspieszyć ten proces. Wystarczyło tylko kilka sztuk 1 popularnego owocu z drzewka przed domem, a już po kilku godzinach pomidory nabrały rumieńców i były soczyste jak nigdy.
Dlaczego pomidory nie dojrzewają?
Choć problem z dojrzewaniem pomidorów wynika zazwyczaj z niesprzyjających i dynamicznie zmieniających się warunków atmosferycznych, to na opóźnienie tego procesu mogą mieć wpływ także inne czynniki. Czasami jest to po prostu kwestia stosowania nieodpowiednich nawozów lub korzystanie z nich w niewłaściwych ilościach. Innym razem jest to wynik chorób roślin lub grasujących w ogrodzie szkodników, które mają ogromny wpływ na zdrowie warzyw i owoców, a także brak odpowiedniej ilości światła.
Zobacz także:
Domowy trik na przyspieszenie dojrzewania pomidorów
Jeśli jednak zielone pomidory to głównie kwestia niesprzyjających warunków atmosferycznych, to na szczęście istnieje sposób, by proces ten skutecznie przyspieszyć. Okazuje się bowiem, że owoce te należą do roślin klimakterycznych, co oznacza, że mogą dojrzewać zarówno na krzaczku, jak i po zerwaniu. Dzięki tej zdolności nie musisz martwić się o zbyt obfite opady, silne wiatry czy burze, które źle wpływają na kondycję twoich plonów. Możesz bowiem zerwać je wcześniej i sprawić, że będą intensywnie czerwone już nawet po kilku godzinach.
Aby więc cieszyć się mocną czerwienią jeszcze zielonych pomidorów, wystarczy zebrać kilka niewielkich jabłek (lub kupić w warzywniaku czy supermarkecie), a następnie ułożyć je w pudełku lub kartonie pod niedojrzałymi owocami. Dzięki temu już po kilku godzinach zauważysz ogromną różnicę, gdyż pomidory zaczną nabierać czerwonego koloru. Trik z jabłkiem działa ze względu na zawarty w tych słodkich owocach etylen, czyli gaz mający działanie przyspieszające dojrzewanie.
Jakie są inne domowe metody na przyspieszenie dojrzewania pomidorów?
Choć domowy trik z jabłkiem jest niezwykle skuteczny w przyspieszaniu dojrzewania zielonych pomidorów, to nie jest jedyny. Warto pamiętać, że na uzyskanie przez plony intensywnie czerwonego koloru ma wpływ także:
- banan (działa podobnie jak jabłko),
- wysoka temperatura, najlepiej powyżej 20°C,
- umieszczenie pomidorów w drewnianym lub kartonowym pojemniku,
- ułożenie owoców w ciemnym miejscu, na przykład w kuchennej szafce.