Żeby wzmocnić sadzonki pomidorów, warto sprawdzić, czy w kuchni nie czeka na nas składnik, z którego z powodzeniem możemy przygotować domowy nawóz. To nie tylko tani, lecz także ekologiczny sposób na odżywienie rośliny. Dzięki niemu w sezonie będziemy mogli cieszyć się obfitymi zbiorami.

Domowy nawóz pod pomidory. Jak go przygotować?

Aby wesprzeć rozwój rośliny, warto przygotować domowy nawóz z drożdży. Można go zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest nieco łatwiejszy, drugi natomiast wymaga odrobiny cierpliwości. Jeśli nawóz jest potrzebny „na już”, warto wybrać prostszą i szybszą drogę. Kostkę drożdży wystarczy rozdrobnić i zalać dziesięcioma litrami ciepłej wody. Następnie trzeba odstawić roztwór na godzinę i gotowe - można podlewać pomidory.

Zobacz także:

Drugi sposób polega na doprowadzeniu do fermentacji drożdży. W takiej sytuacji konieczne jest użycie szklanki cukru, którym zasypuje się rozdrobnioną kostkę drożdży. Po dwóch godzinach mieszankę również zalewa się dziesięcioma litrami wody i miesza. Wybierając ten sposób, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ roztwór musi zostać odstawiony na około 7-10 dni. Kiedy ten czas minie, nawóz przed użyciem należy rozrobić z wodą w proporcji 1:10.

Błędy w nawożeniu pomidorów i ich skutki

Stosując nawozy do pomidorów, warto unikać często popełnianych błędów, które mogą negatywnie wpływać na rozwój roślin. Niedobory składników pokarmowych znacznie odbiją się na pomidorach. W przypadku braku odpowiedniej ilości potasu, rośliny mogą stać się mniej odporne na suszę. Z kolei niedobór azotu powoduje spowolnienie wzrostu pomidorów. Jeśli roślinom będzie brakowało boru, wierzchołki pędów mogą zamierać, a na owocach pojawią się brunatne plamy. Niedobór żelaza może natomiast objawiać się chlorozą na najmłodszych liściach. W celu uniknięcia takich konsekwencji trzeba dbać o to, by nawozy stosowane pod pomidory były odpowiednio zróżnicowane i zbilansowane pod kątem zawartych w nich składników.

Kiedy i jak nawozić pomidory?

Z rozpoczęciem nawożenia pomidorów należy poczekać do czasu, w którym miną trzy tygodnie od posadzenia rozsady. Rośliny odżywia się następnie co około 2-3 tygodnie. Ważną wskazówką jest kontrolowanie ilości azotu w stosowanych nawozach. Nadmiar tego składnika może skutkować tym, że pomidory będą miały gorszy smak. Kiedy przyjdzie czas kwitnienia, należy zwrócić szczególną uwagę na fosfor, potas, magnez i żelazo. Natomiast w okresie formowania się owoców nie powinno się zapominać o wapniu. Dzięki niemu owoce są trwalsze, a roślina mniej podatna na niektóre choroby.