Hiacynty do doskonała ozdoba wiosennego stołu. Jedni decydują się cięte kwiaty, inni wolą te z cebulkami — w jednym i drugim przypadku trzeba odpowiednio zadbać o roślinę, a wszystko zaczyna się od wyboru wazonu. To kwestia szczególnie istotna w przypadku hiacyntów — to piękne kwiaty o dość specyficznej budowie, dlatego dobór nieodpowiedniego wazonu może skończyć się opadającymi kwiatami na stół. A zatem — co warto wiedzieć w tej kwestii?

Hiacynty do wazonu? Owszem, ale nie do każdego. O tym pamiętaj

Wszystko zależy od tego, czy mamy do czynienia z kwiatami ciętymi, czy z cebulkami. Te drugie poradzą sobie i w doniczce z ziemią, i wazonie z wodą. Wazon w tym przypadku powinien mieć wąską szyjkę, która utrzyma cebulkę. Co ważne, 2/3 cebulki powinno być umieszczone nad powierzchnią wody, z kolei korzenie muszą znaleźć się w wodzie, najlepiej zimnej, niechlorowanej, przegotowanej. Wymieniać ją należy jak najczęściej, najlepiej codziennie, a sam wazon z hiacyntem należy trzymać w chłodnym zacienionym miejscu.

Zobacz także:

Hiacynty cięte, pozbawione już cebulek, również potrzebują codziennie świeżej zimnej wody, a także chłodnego zacienionego miejsca. Decydując się na nie, warto też pamiętać o doborze odpowiedniego wazonu. Dlaczego? Kwiat hiacyntu jest duży, okazały i przez to ciężki, z kolei sama łodyga dość delikatna i podatna na wygięcie. Nie chcąc, by kwiat ucierpiał, wyginając się pod własnym ciężarem, dobrze zapewnić mu solidną podporę w postaci wysokiego wazonu z wąską szyjką.

Cięte hiacynty w wazonie — jak przedłużyć ich świeżość?

Świeża, czysta i chłodna woda to podstawa pielęgnacji hiacyntów wazonie. Powinna być wymieniania regularnie, najlepiej codziennie, sam wazon z kolei również powinien być czysty, więc co drugi dzień warto wymyć go dokładnie. Tak zapobiegniesz rozwojowi bakterii, które są głównym powodem więdnięcia łodyg i gnicia kwiatów. Warto również przyciąć łodygi kwiatów — zazwyczaj dobrze sprawdza się cięcie pod kątem wykonane ostrym nożem lub sekatorem (delikatne łodygi najlepiej przycinać pod wodą).

Co szczególnie istotne, hiacynty (a także narcyzy) wydzielają substancje toksyczne dla innych roślin, dlatego dobrze jest trzymać je osobno. Chcąc przedłużyć ich świeżość, można zastosować odżywki dostępne w sklepach, jednak istnieją domowe sposoby, które pozwolą dłużej cieszyć się upojnym zapachem hiacyntów. To m.in. dodatek cukru do wody (dostarcza energii roślinom), aspiryny (która działa jako środek konserwujący wodę) czy octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego ograniczających rozwój bakterii. Co ciekawe, niektórzy do wazonu z ciętymi hiacyntami wrzucają srebrną monetę — bynajmniej nie na szczęście. Chodzi o te, że drobinki srebra zwiększają właściwości antybakteryjne wody.