Pomysł na szybki obiad z airfryera, z kurczakiem w roli głównej, zgapiłam z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Wystarczyło, że zrobiłam raz i teraz powtarzam to danie na okrągło, zmieniając jedynie dodatki do mięsa, bo raz szykuję ziemniaki, raz kaszę, a jak mam chwilę, to machnę kopytka. Ponadto poza tym, że to opcja szybka i niewymagająca spisywania długiej listy zakupów, to również uwzględnia porcję warzyw, nie jest też przesadnie tłusta i ciężka. Istny ideał.

Co przygotować na szybki obiad z airfryera? To danie z kurczakiem wymiata

Pieczona pierś z kurczaka we włoskiej marynacie, chrupiące ziemniaczki skąpane w wyrazistych przyprawach i soczysta sałatka pełna smaku — oto propozycja Tomka Strzelczyka na szybki obiad z airfryera, którą przetestowałam i wiem, że smakuje nieziemsko. Nie trzeba wiele, a najwięcej pracy, choć nadal niedużo, wymaga drobiowy filet, który trzeba potraktować włoską marynatą.

Zobacz także:

Mieszanka bazuje na suszonych pomidorach, czerwonej cebuli i czosnku. Całość wystarczy zblendować i tak przygotowana pasta ląduje na mięsie. Do tego odrobina sera mozzarella i tak przygotowany kurczak po włosku ląduje w airfryerze. Podobnie należy postąpić z ziemniakami, bo obrane już i pokrojone wystarczy „pomiziać” domową mieszanką przypraw i również wrzucić do beztłuszczowej frytownicy. Reszta robi się sama bez pilnowania, bez przewracania, bez problemu. 

Kurczak po włosku z pieczonymi ziemniakami. Przepis Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk kurczaka po włosku przygotował w airfryerze z podwójną komorą, niemniej jeśli sprzęt, którym dysponujesz, nie ma przegród w głównej kieszeni, możesz przygotować najpierw ziemniaki, a następnie kurczaka. Jeśli nie posiadasz airfryera, całość upiecz w piekarniku w 180 st. C góra-dół. Ziemniaki będą potrzebować ok. 50-60 minut, z kolei kurczak 25-30 minut. 

Składniki:

  • 250 g suszonych pomidorów, 
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryczka jalapeño ze słoika (opcjonalnie),
  • ok. 150 ml oliwy lub oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów (ja dodaję wodę z dodatkiem oliwy),
  • 600 g ziemniaków,
  • przyprawy do ziemniaków: sól i pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, olej lub oliwa,
  • 3 piersi kurczaka,
  • 9 plasterków chorizo (lub innej wędliny),
  • ostra lub słodka papryka mielona, granulowany czosnek, oliwa,)
  • 150 g świeżej mozzarelli,
  • mieszanka sałat,
  • 2 garści ciecierzycy ze słoika,
  • sos do sałaty: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania pasty z suszonych pomidorów. Suszone pomidory możesz pokroić przed zblendowaniem.
  2. Następnie obierz i pokrój jedną czerwoną cebulę oraz dwa ząbki czosnku.
  3. Jeśli lubisz wyraziste smaki, pokrój nieco papryczek jalapeño.
  4. Wszystko przełóż do słoika, dodaj oliwę lub wodę (stopniowo, by pasta nie wyszła za rzadka) i zblenduj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Ziemniaki obierz i pokrój — mniejsze na pół, większe na ćwiartki.
  6. Gotowe ziemniaki dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, kurkumą, ziołami prowansalskimi, dodaj 3-4 łyżki oleju lub oliwy i całość dokładnie wymieszaj.
  7. Ziemniaki piecz w airfryerze w 185 st. C przez 25 minut (do miękkości).
  8. Piersi z kurczaka natnij po grubości tak, by można było je „rozłożyć” na 2 części (jak bułkę). Nie nacinaj ich do końca, ponieważ będą składane (jak kanapka).
  9. Na połowie takiej piersi rozsmaruj pastę pomidorową, ułóż 3 plasterki chorizo oraz 3 plasterki mozzarelli. 
  10. Tak przygotowaną pierś złóż jak kanapkę, górę delikatnie posmaruj oliwą, posyp czerwoną papryką mieloną (słodką lub ostrą), czosnkiem granulowanym oraz solą.
  11. Kurczaka po włosku piecz w airfryerze przez 15 minut w 200 st. C.
  12. Przygotuj sos do sałatki: łyżeczkę musztardy wymieszaj z łyżeczką miodu, dodaj sok z połowy cytryny, 3-4 łyżki oliwy, sól i pieprz.
  13. Sałatę wymieszaj z ciecierzycą i sosem.

Źródło: YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (youtube.com/watch?v=-FSTjYywUDw)