Czarne ubrania znane są z tego, że bardzo łatwo farbują w praniu, stopniowo tracąc swoją głęboką barwę. Oczywiście niektóre tkaniny blakną szybciej od innych, jednak prędzej czy później nawet najbardziej wytrzymała czarna bluzka stanie się szara. Istnieje jednak prosta, domowa metoda, która pozwoli na zakonserwowanie koloru i nie dopuści do usuwania barwników z włókien. Czarne pranie warto mianowicie wykonać z zastosowaniem soli kuchennej.

Głęboka czerń to mnóstwo pigmentu i ryzyko farbowania

Aby uzyskać głęboki, czarny kolor, producenci ubrań muszą zastosować bardzo dużo barwnika. Oznacza to, że część pigmentu może się wypłukać podczas prania - szczególnie na początku. Dlatego też nie warto prać czarnych ubrań z innymi kolorami - szczególnie jeśli zależy nam na utrzymaniu ich oryginalnych barw. Dla czerni najlepiej zarezerwować osobne pranie z dodatkiem odpowiednich środków. 

Zobacz także:

Najbardziej intensywne farbowanie możemy zaobserwować podczas pierwszych kilku prań. Najszybciej pigment puszczają takie tkaniny jak bawełna, len oraz wiskoza. Szczególnie uważać powinniśmy przy praniu czarnych dżinsów. Potrafią one farbować nawet po wielu praniach, gdy wydaje się, że cały nadmiarowy barwnik powinien już spłynąć

Sól kuchenna - świetny patent na czarne pranie

Na szczęście utracie koloru do pewnego stopnia można zapobiegać. Jedną z najprostszych metod jest użycie soli kuchennej. Ten powszechnie znany związek chemiczny pomaga utrwalić kolor i zmniejsza wypłukiwanie barwnika z włókien. Dodatkowo sól zmiękcza wodę, co pozwala zniwelować działanie detergentów na kolor ubrań.

Korzystając z soli kuchennej w ten sposób, należy jednak zachować ostrożność. Nie warto przesadzać z jej ilością, ponieważ może to źle wpłynąć na pralkę. Aby wykorzystać sól kuchenną do prania czarnych ubrań, warto wybrać jeden ze sprawdzonych sposobów.

Jak stosować sól kuchenną do konserwacji czarnych ubrań?

Po pierwsze, można wsypać sól kuchenną bezpośrednio do bębna przed praniem czarnych rzeczy. Wówczas wystarczy około 100 g soli. Procedurę prania należy przeprowadzić tak jak zawsze - należy jednak zwrócić uwagę, by użyty detergent był łagodny i najlepiej przeznaczony specjalnie do czarnych rzeczy. Po drugie, warto jest namoczyć nowe, czarne ubranie w roztworze soli, octu i wody. Bierzemy wówczas po łyżce soli i octu na litr zimnej wody i w takiej mieszance moczymy odzież przez 30-60 minut przed pierwszym praniem.

Trzecia metoda jest jeszcze prostsza. Jeśli robisz pranie ręczne, po prostu do wody dodaj oprócz detergentu 2-3 łyżki soli.  Każda z tych metod sprawi, że czarne ubrania długo będą prezentować się świetnie. Dodatek soli sprawi, że włókna będą zakonserwowane pod względem puszczania koloru, a my nie będziemy musieli co chwila wydawać pieniędzy na nowe czarne ubrania.