Jeżeli macie dużo krzaczków z cukinią w ogródku, zdarza się, że niektóre z warzyw potrafią się „ukryć” pod wielkimi liśćmi. Wówczas wystarczy kilka dni, by praktycznie niepostrzeżenie jedna lub dwie cukinie osiągnęły imponujące rozmiary. Taka przerośnięta cukinia jest dość trudna w obróbce, ale absolutnie jej nie wyrzucajcie. Przyda się do przygotowania pysznej sałatki warzywnej do słoików, w sam raz na zimę. Sprawdźcie, jak ją przygotować oraz co jeszcze smacznego można zrobić z przerośniętej cukinii. 

Co można zrobić z przerośniętej cukinii?

Przerośnięta cukinia bardzo różni się od młodych okazów. Nie chodzi tylko o rozmiar – jej skóra jest już bardzo gruba, wręcz zdrewniała. Zwykła obieraczka nie da sobie z nią rady i konieczne może być użycie noża. Zdecydowanie lepiej jest obrać taką cukinię, ponieważ jej twarda skórka nie będzie szczególnie smaczna. Miąższ w środku miejscami może być już suchy, a nasiona bardzo duże i twarde. Jednak przerośnięta cukinia nadal zawiera dużo witamin i jest cennym składnikiem w kuchni.

Zobacz także:

fot: archiwum prywatne/Story.pl

Taki okaz możecie wykorzystać w kuchni na przykład do zrobienia:

  • faszerowanej cukinii, 
  • placków ziemniaczano-cukiniowych,
  • dżemu z cukinii,
  • leczo, 
  • cukinii marynowanej, 
  • sałatki warzywnej. 

W tym artykule skupiamy się na ostatnim punkcie. Mamy dla was przepis na prostą do zrobienia i bardzo smaczną sałatkę warzywną do słoików, która nie zawiera octu. W sam raz na jesień i zimę, gdy chcecie szybko zrobić coś na obiad i nie macie już czasu i głowy do tego, by obierać i kroić warzywa na surówkę. Wystarczy otworzyć słoik i gotowe. 

Cukinia w słoikach. Przepis na sałatkę na zimę bez octu

Składniki:

  • 2 duże, przerośnięte cukinie
  • 2 słodkie, czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie obie cukinie ze skóry. 
  2. Następnie pokrójcie je w kostkę, włóżcie do miski i posypcie solą. Odstawcie na kwadrans. Po tym czasie odlejcie sok.
  3. Umyjcie papryki. Połóżcie każdą na blacie i mocno przyciśnijcie je dłonią – dzięki temu trikowi papryka pęka i łatwiej jest usunąć z niej gniazda nasienne, bez rozsypywania nasion dookoła. 
  4. Teraz pokrójcie paprykę w paski, a cebulę w piórka. 
  5. Wlejcie olej do garnka, podgrzejcie i wrzućcie cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajcie paprykę i smażcie do momentu, w którym lekko zmięknie.
  6. Wsypcie do garnka pokrojony drobno czosnek i smażcie jeszcze krótką chwilę. 
  7. Teraz dodajcie odciśniętą z soku cukinię, kilka łyżek koncentratu pomidorowego oraz przyprawy. Wlejcie wodę, wymieszajcie i zagotujcie.
  8. Całość należy teraz dusić przez 10 minut bez pokrywki.
  9. Gotową sałatkę, kiedy będzie jeszcze gorąca, przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręćcie mocno i pasteryzujcie je przez 20 minut. 
  10. Po wszystkim słoiki należy obrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Później przełóżcie je do chłodnej spiżarni. Smacznego!