Jeżeli macie dużo krzaczków z cukinią w ogródku, zdarza się, że niektóre z warzyw potrafią się „ukryć” pod wielkimi liśćmi. Wówczas wystarczy kilka dni, by praktycznie niepostrzeżenie jedna lub dwie cukinie osiągnęły imponujące rozmiary. Taka przerośnięta cukinia jest dość trudna w obróbce, ale absolutnie jej nie wyrzucajcie. Przyda się do przygotowania pysznej sałatki warzywnej do słoików, w sam raz na zimę. Sprawdźcie, jak ją przygotować oraz co jeszcze smacznego można zrobić z przerośniętej cukinii.
Co można zrobić z przerośniętej cukinii?
Przerośnięta cukinia bardzo różni się od młodych okazów. Nie chodzi tylko o rozmiar – jej skóra jest już bardzo gruba, wręcz zdrewniała. Zwykła obieraczka nie da sobie z nią rady i konieczne może być użycie noża. Zdecydowanie lepiej jest obrać taką cukinię, ponieważ jej twarda skórka nie będzie szczególnie smaczna. Miąższ w środku miejscami może być już suchy, a nasiona bardzo duże i twarde. Jednak przerośnięta cukinia nadal zawiera dużo witamin i jest cennym składnikiem w kuchni.
Zobacz także:
fot: archiwum prywatne/Story.pl
Taki okaz możecie wykorzystać w kuchni na przykład do zrobienia:
- faszerowanej cukinii,
- placków ziemniaczano-cukiniowych,
- dżemu z cukinii,
- leczo,
- cukinii marynowanej,
- sałatki warzywnej.
W tym artykule skupiamy się na ostatnim punkcie. Mamy dla was przepis na prostą do zrobienia i bardzo smaczną sałatkę warzywną do słoików, która nie zawiera octu. W sam raz na jesień i zimę, gdy chcecie szybko zrobić coś na obiad i nie macie już czasu i głowy do tego, by obierać i kroić warzywa na surówkę. Wystarczy otworzyć słoik i gotowe.
Cukinia w słoikach. Przepis na sałatkę na zimę bez octu
Składniki:
- 2 duże, przerośnięte cukinie
- 2 słodkie, czerwone papryki
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 szklanki wody
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
- cukier do smaku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Obierzcie obie cukinie ze skóry.
- Następnie pokrójcie je w kostkę, włóżcie do miski i posypcie solą. Odstawcie na kwadrans. Po tym czasie odlejcie sok.
- Umyjcie papryki. Połóżcie każdą na blacie i mocno przyciśnijcie je dłonią – dzięki temu trikowi papryka pęka i łatwiej jest usunąć z niej gniazda nasienne, bez rozsypywania nasion dookoła.
- Teraz pokrójcie paprykę w paski, a cebulę w piórka.
- Wlejcie olej do garnka, podgrzejcie i wrzućcie cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajcie paprykę i smażcie do momentu, w którym lekko zmięknie.
- Wsypcie do garnka pokrojony drobno czosnek i smażcie jeszcze krótką chwilę.
- Teraz dodajcie odciśniętą z soku cukinię, kilka łyżek koncentratu pomidorowego oraz przyprawy. Wlejcie wodę, wymieszajcie i zagotujcie.
- Całość należy teraz dusić przez 10 minut bez pokrywki.
- Gotową sałatkę, kiedy będzie jeszcze gorąca, przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręćcie mocno i pasteryzujcie je przez 20 minut.
- Po wszystkim słoiki należy obrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Później przełóżcie je do chłodnej spiżarni. Smacznego!