Sezon na owoce z własnego ogródka jest w Polsce co prawda krótki, ale bardzo intensywny. Mało kto jest w stanie przejeść wszystko, co urośnie na drzewie czy krzaczku, a to oznacza tylko jedno – przetwory! Lato jest więc czasem intensywnej pracy, gdy zebrane owoce przerabia się na dżemy, soki, musy albo, w przypadku warzyw, przeciery i kiszonki. Zwłaszcza w przypadku wiśni jest co robić – w końcu trzeba je wydrylować, czyli pozbawić pestek. Najlepiej zrobić to z pomocą drylownicy, ale jeśli jej nie macie, możecie wykorzystać “japoński” trik.
Jak drylować wiśnie?
Najpierw warto odpowiedzieć na pytanie, czy wiśnie zawsze trzeba drylować. Odpowiedź brzmi – nie, ponieważ w przypadku niektórych przetworów nie jest to konieczne. Dotyczy to na przykład nalewek, ponieważ niektórzy twierdzą, że pestki dodają napojowi ciekawego, nieco gorzkiego posmaku. Drylowanie nie jest obowiązkowe także wtedy, gdy chcemy przygotować kompot. Jeśli podajemy go dzieciom, pamiętajmy o tym, by owoce wcześniej wyłowić.
Zobacz także:
W innych przypadkach drylowanie wiśni jest zdecydowanie wskazane – w końcu nikt nie chce się natknąć na pestkę w cieście czy dżemie. Zwykle robi się to drylownicą automatyczną lub ręczną, czyli specjalnym urządzeniem służącym właśnie do usuwania pestek z wiśni lub czereśni.
Trik „japoński” na drylowanie wiśni
Jeżeli takiej drylownicy nie mamy, trzeba pestki usunąć ręcznie. Tradycyjny sposób to użycie noża, którym należy przeciąć każdą wiśnię i usunąć pestkę. Jest to niestety bardzo czasochłonne zajęcie. Aby je sobie ułatwić, możecie wykorzystać „japoński” trik z pałeczkami. Wystarczy wbić taką pałeczkę w wiśnię od spodu, a pestka sama „wyjdzie” z niej górą, przy ogonku. Ten sposób najlepiej sprawdza się w przypadku świeżych, jędrnych i twardych owoców. Nie jest może tak szybki jak drylownica, ale sprawdzi się gdy akurat nie macie jej pod ręką, a chcecie na przykład upiec placek z wiśniami.
Co można zrobić ze świeżych wiśni?
Kiedy już mamy wydrylowane wiśnie, trzeba coś z nich zrobić. Posłużą do zrobienia zarówno przetworów, jak i smacznych deserów oraz wypieków, jak na przykład:
- Tarta z wiśniami na kruchym cieście
- Knedle z wiśniami
- Ciasto drożdżowe z wiśniami oraz kruszonką
- Domowy sorbet wiśniowy
Wiśnie można dodać także do wytrawnych potraw, jak sałatka z rukoli z dodatkiem sera pleśniowego albo zrobić z nich sos do mięsa (świetnie pasuje do wieprzowiny). Owoce te genialnie nadają się oczywiście do przetworów, takich jak dżemy, konfitury, soki i kompoty.