Brzydki zapach w lodówce potrafi nie tylko zepsuć apetyt ale i obniżyć jakość jedzenia. Jak temu skutecznie zapobiec? Wcale nie trzeba kupować chemikaliów ze sklepu. Jedynie, wystarczy włożyć do lodówki jesienny owoc, a szybko poczujesz różnicę.

Przykry zapach w lodówce. Co go powoduje?

Nieprzyjemny zapach w lodówce to dość powszechny problem, za który najczęściej odpowiada nieświeża lub przeterminowana żywność. Zgniłe warzywa i owoce, źle przechowywane wędliny, sery czy resztki innych potraw szybko zaczynają wydzielać intensywny zapach. Ten z kolei przenika do innych produktów. 

Zobacz także:

Często przyczyną jest także zbyt rzadkie mycie lodówki. To właśnie w zakamarkach, na półkach i w uszczelkach gromadzą się resztki jedzenia. Dodatkowo, w starszych modelach lodówek lub przy złej temperaturze może pojawić się problem z zatkanym otworem odpływowym i gromadzeniem się tam wody. To również sprzyja przykrym zapachom. Jak temu zaradzić?

Domowy sposób na lepszy zapach w lodówce 

Zamiast sody czy nudnej cytryny, możesz wykorzystać coś innego. Polecam ci włożyć do lodówki jabłko. Może i brzmi nietypowo, ale naprawdę jest sojusznikiem w walce ze smrodkiem. Wystarczy, że obierzesz je ze skórki i pokroisz na ćwartki. Następnie wyłóż je na talerzyk i postaw w lodówce.

Jabłko wchłania większość zapachów z lodówki, a przy okazji samo wydziela przyjemny aromat. Pamiętaj, że by ten trik działał, codziennie wymieniaj jabłko na nowe. Jeśli chcesz intensywniejszego zapachu, możesz powtykać w jabłko goździki. Są one mocno pachnące i iście jesienne.

Czysta i lśniąca lodówka. Czym ją czyścić?

Musisz wiedzieć, że podstawą pięknego zapachu jest czysta lodówka. Najlepszymi środkami do mycia jej wnętrza są domowe roztwory:

  • Wodą z octem. Roztwór wody i octu (np. w proporcji 1:1) ma właściwości odkażające, dezynfekujące i neutralizujące zapachy.
  • Wodą z sodą oczyszczoną. 3 łyżeczki sody rozpuszczone w litrze ciepłej wody świetnie radzą sobie z tłustymi plamami, brudem, a także mają działanie antybakteryjne.
  • Wodą z sokiem z cytryny. Sok z cytryny z wodą nie tylko czyści i odkaża, ale również pozostawia we wnętrzu lodówki naturalny, świeży zapach.

Po umyciu dowolnym z tych środków, wnętrze lodówki musisz dokładnie wytrzeć do sucha czystą ściereczką, zanim włożysz tam z powrotem jedzenie. W przypadku frontów zewnętrznych, najlepiej użyj łagodnego roztworu wody z płynem do naczyń, a na koniec wypoleruj je miękką ściereczką z mikrofibry, żeby uniknąć smug.