Jesień to czas, kiedy w codziennym menu pojawia się wiele sezonowych przysmaków. I choć zwykle są to dynie, jabłka, śliwki, cukinie, gruszki i inne popularne wśród Polaków owoce i warzywa, ja od kilku lat korzystam z mało znanych i rzadko wybieranych jadalnych kasztanów. Wszystko zaczęło się kilka lat temu, gdy podczas porządków natknęłam się na stary notesik babci z przepisami z 1904 roku. Właśnie w nim odkryłam prawdziwe cudo. Od tamtej pory jesienny deser z jadalnych kasztanów gości u mnie w domu co najmniej raz w tygodniu. Wykonanie jest banalne, a potrzebne są tylko 4 składniki.
Czym się wyróżniają kasztany jadalne i gdzie je kupić?
Kasztany jadalne rosną na drzewach o nazwie Castanea sativa, które znacznie różnią się od spotykanego w polskich parkach kasztanowca zwyczajnego. To, co je wyróżnia, to przede wszystkim okrągła, lecz delikatnie spłaszczona i dość twarda łupina, pod którą skrywa się pyszny, aromatyczny miąższ. Ten z kolei charakteryzuje się lekko słodkim smakiem i nieco mączną strukturą.
Zobacz także:
fot. maciejr23/Adobe Stock
Na pierwszy rzut smak kasztanów jadalnych jest podobny do zwykłych orzechów, jednak oprócz tego, posiadają one wyjątkowe i nieporównywalne z żadnym innym produktem walory smakowe. Są również cennym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, minerałów i błonnika. Doskonale sprawdzają się w kuchni, jako baza lub dodatek do różnego rodzaju potraw, w tym deserów. Jednym z nich jest właśnie przepis z notesika prababci z 1904 roku.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania deseru z kasztanów jadalnych?
Przed rozpoczęciem przygotowywania deseru z kasztanów jadalnych z notesika babci z 1904 roku, należy najpierw zgromadzić wszystkie niezbędne składniki. Na liście znajdują się:
- kasztany jadalne – 400 g,
- śmietana kremówka – 300 ml,
- cukier puder – kilka łyżek (według preferencji),
- mleko – 1 l,
- opcjonalnie: wanilia i kieliszek rumu.
Oprócz zgromadzenia niezbędnych składników, warto przygotować również pucharki lub inne naczynia, w których następnie umieścisz gotowy deser z kasztanów jadalnych.
Deser z kasztanów jadalnych z przepisu z 1904 roku krok po kroku
- Kasztany jadalne ponacinaj nożem, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez około pół godziny.
- Po tym czasie ostudź kasztany i pozbądź się łupin.
- Obrane kasztany wrzuć do garnka z mlekiem i łyżką cukru pudru (opcjonalnie także z wanilią) i gotuj do momentu, aż będą miękkie.
- Następnie ubij śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem.
- Po ugotowaniu kasztanów zblenduj je na gładką masę i połącz z odrobiną bitej śmietany, łyżką cukru pudru oraz opcjonalnie: z kieliszkiem rumu.
- Gotowy deser przełóż do pucharków i udekoruj bitą śmietaną.