Osmolone patelnie to problem, który pojawia się niemal w każdym domu. Dzieje się tak ze względu na to, że są one jednymi z najczęściej używanych przyrządów kuchennych. Z czasem na zewnętrznych stronach naczyń zaczynają się osadzać trudne do pozbycia się zabrudzenia. Choć nie wpływają one na smak gotowanych potraw, ich wygląd z pewnością nie zachęca i pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście istnieje prosty sposób, by patelnie znów błyszczały jak nówki sztuki.
Co powoduje przypalanie patelni?
Zewnętrzna strona patelni jest narażona na działanie wysokiej temperatury, rozpryskujący się tłuszcz i resztki jedzenia, które w trakcie smażenia spływają i licznie gromadzą się na spodzie naczynia. Właśnie z tego powodu po pewnym czasie tworzy się na nim twarda, trudna do usunięcia warstwa, której nie sposób doczyścić, zwłaszcza w momencie, gdy nie jest regularnie czyszczona. Wówczas zabrudzenia utrwalają się i na stałe wnikają w strukturę materiału. Wina w tym przypadku może leżeć również po stronie złego surowca. Niektóre patelnie, wykonane z gorszej jakości wyrobów, przewodzą ciepło zbyt szybko i nierównomiernie, co powoduje przypalenia.
Zobacz także:
Jak pozbyć się przypaleń z patelni prostym domowym sposobem?
Zamiast więc szorować przypaloną powierzchnię i ryzykować jej zniszczenie lub inwestować niemałą sumę na nowy sprzęt, koniecznie wypróbuj ten sprytny domowy trik z wykorzystaniem 1 tabletki do zmywarki i wrzątku. Wystarczy, że do dużej miski włożysz przypaloną patelnię, wlejesz tyle gorącej wody, aby całkowicie zakryła przypalone miejsca, a następnie wrzucisz do środka 1 kosteczkę detergentu.
Tak przygotowaną miksturę i patelnię należy odstawić na co najmniej 2 godziny, a po tym czasie pozbyć się resztek płynu poprzez opłukanie ciepłą wodą z płynem do naczyń. Działanie tabletki do zmywarki opiera się na środkach rozpuszczających tłuszcz, które skutecznie usuwają nawet najtrudniejsze zabrudzenia.
Jakie patelnie są najodporniejsze na przypalenia?
Aby zapobiec przypalaniu się zewnętrznej strony patelni, podczas zakupu należy zwrócić uwagę także na odpowiedniej jakości materiał, który może znacząco zmniejszyć ryzyko osmolenia i zabrudzeń. Do najtrwalszych należą:
- patelnie z powłoką ceramiczną, które są wyjątkowo odporne na wysokie temperatury i są banalne w czyszczeniu,
- patelnie tytanowe, które są trwałe i odporne na zarysowania i przypalenia,
- patelnie z powłoką nieprzywierającą (teflonowe),
- patelnie żeliwne, które nagrzewają się długo, lecz równomiernie, a przy odpowiednim użytkowaniu są niemal nie do zdarcia.