Surfinie to jedne z najpiękniejszych kwiatów zdobiących nasze balkony i tarasy. Co roku dbamy o to, by były okazałe i tworzyły widowiskowe kępy wylewające się ze skrzynek i donic. Aby wspomóc ich rozwój i kwitnienie, warto skorzystać z domowego nawozu, do którego przygotowania potrzebne są zaledwie trzy składniki: drożdże, czysta woda oraz... woda po gotowaniu ryżu. W ten sposób tuż po obiedzie przygotujemy „smaczną” mieszankę dla naszych kwiatów.

„Płynne złoto” z 3 składników. Doskonały nawóz do surfinii

Inspiracji do działań ogrodniczych można poszukać wszędzie — nawet w kuchni. Okazuje się, że mieszanka z trzech domowych składników to świetna odżywka do kwiatów. Wystarczy od czasu do czasu podlać je domowym nawozem, by po jakimś czasie z satysfakcją obserwować, jak nasz balkon zalewany jest morzem kolorowych kielichów. Ten nawóz do surfinii i petunii jest tak dobry, że doświadczeni ogrodnicy nazywają go „płynnym złotem”.

Zobacz także:

Chodzi o mieszankę składającą się z drożdży, wody oraz wody po gotowania ryżu. Drożdże to przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B, które są niezbędne do obfitego wzrostu i kwitnienia roślin. Posiadają także pożyteczne mikroorganizmy i mikroelementy, które wyśmienicie wpływają na żyzność gleby. Woda po ryżu to źródło skrobi i składników mineralnych, które również doskonale wspomagają surfinie. Czysta woda to oczywiście znakomity rozpuszczalnik, dzięki któremu całość uzyska wygodną, płynną formę.

Jak przygotować nawóz do surfinii i petunii z drożdży?

Przygotowanie opisywanej mieszanki jest bardzo proste. Potrzebnych jest 25 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczki suszonych), 1 litr wody po gotowaniu ryżu oraz 1 litr czystej wody. Woda po ryżu nie może być gorąca, należy ją więc zostawić po gotowaniu do ostygnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w osobnym naczyniu w szklance ciepłej, czystej wody (można dodać odrobinę cukru) i zostawiamy na godzinę, aż zacznie lekko pracować. Następnie pozostałą wodę po ryżu oraz wodę czystą zlewamy do jednego naczynia, po czym dolewamy do tego rozrobione drożdże i dokładnie mieszamy. Całość pozostawiamy na 12 - 24 godziny w ciepłe miejsce — na przykład pod przykryciem w słoiku lub wiadrze.

Jak używać „płynnego złota” do surfinii i petunii?

Powstały roztwór można przelać do konewki albo wiaderka, z którego bezpośrednio będziemy podlewać nasze roślinki. Zasilanie surfinii nawozem powinno się odbywać raz na 7 - 10 dni, najlepiej rano albo wieczorem. Na jedną roślinkę przypadać powinna ok. 1 szklanka roztworu na jedno podlewanie.

Ważne jest to, żeby nie przesadzić z nawożeniem. Zbyt duża ilość składników odżywczych w glebie może bowiem powodować marnienie roślin zamiast ich wspomaganie. Warto także pamiętać, by nawozu nie lać na liście. Może to bowiem skutkować ich poparzeniami bądź wystąpieniem nieestetycznych plam.

Pamiętajmy, by surfinie i petunie podlewać nawozem pod liście. W przeciwnym razie możemy je uszkodzić. / fot. Ekaterina/Adobe Stock

Dlaczego warto wspomagać w ten sposób surfinie i petunie?

Opisywane rośliny to prawdziwe gwiazdy naszych ogrodów i balkonów — kwitną całe lato — równie obficie przez cały sezon. Oznacza to, że potrzebują dużą ilość składników odżywczych. Oczywiście można je zasilać gotowymi nawozami ze sklepu, jednak domowe metody sprawdzają się równie dobrze, a dodatkowo nie zaburzają ogrodowego ekosystemu. Nawożąc kwiaty regularnie, mamy pewność, że nie opadną z sił przed końcem sezonu.

Surfinie i petunie do wzrostu i obfitego kwitnienia potrzebują też wsparcia systemu korzeniowego. Składniki odżywcze zawarte w drożdżach i wodzie ryżowej doskonale wpływają na ich części podziemne, wspierając pobieranie wody. Ważne jest, by rośliny „dokarmiać” je regularnie także z uwagi na to, że większość z nich rośnie w skrzyniach i donicach. Z tego powodu podłoże szybko się wyjaławia i przy intensywnym kwitnieniu rośliny potrzebują dodatkowego wsparcia.