Wrzesień to pracowity czas w większości polskich kuchni, a wszystko przez coroczne uzupełnianie spiżarni poprzez przygotowywanie przetworów. Możliwości zatrzymania smaków lata i wczesnej jesieni w słoikach jest wiele, a wśród najchętniej wybieranych wymienia się między innymi różnego rodzaju dżemy, konfitury, soki, sałatki, ogórki konserwowe i kiszone, ja osobiście nie wyobrażam sobie zimy bez grzybków marynowanych. Ponadto, odkąd robię je w zalewie na ostro ze starego przepisu babci Teresy z 1942 roku, moja rodzina nie chce jeść nic innego. Wykonanie jest banalne, nie zajmuje dużo czasu i z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Oto, jak przygotować pikantne grzybki marynowane krok po kroku.

Jakie grzyby wybrać do marynowania?

W przypadku wyboru gatunku grzybów do marynowania w słoikach, sprawa jest dość prosta i daje wiele możliwości dopasowania do indywidualnych preferencji. Wszystko dlatego, że do tego rodzaju przetworów doskonale sprawdzają się niemal wszystkie dostępne w lasach rodzaje. Wśród najpopularniejszych wymienia się przede wszystkim borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlaki i kurki.

Zobacz także:

Jednak zebrane na grzybobraniu zbiory zwykle nie ograniczają się do jednego gatunku. Okazuje się, że również to nie jest to przeszkodą w realizacji przepisu, ponieważ podczas marynowania można je dowolnie mieszać. Najważniejsze przy wyborze grzybów jest bowiem to, aby były one w jak najlepszej kondycji. Zanim więc zabierzesz się do przygotowania ich w słoikach, dokładnie przejrzyj każdy kapelusz i sprawdź, czy nie znajdują się w nich żadne robaki. Oprócz tego, sekretem wyjątkowego smaku jest odpowiednio przygotowana marynata.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania grzybków marynowanych na ostro?

Marynowane grzybki na ostro to doskonały dodatek do różnych dań wytrwanych, ale aby cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem, przed przystąpieniem do realizacji przepisu, koniecznie sprawdź, czy masz w kuchni wszystkie niezbędne składniki. Na liście znajdują się:

  • grzyby – 300 g,
  • cebula – 1 sztuka,
  • woda – 1 szklanka,
  • ocet spirytusowy – 1/3 szklanki,
  • cukier biały – 3 łyżki,
  • sól kuchenna – 1 łyżeczka,
  • chili – pół łyżeczki,
  • ziele angielskie – 1 łyżeczka,
  • gorczyca – 1 łyżeczka,
  • liście laurowe – 3 sztuki.

Jak przygotować marynowane grzybki na ostro krok po kroku?

  1. Grzybki oczyść z piasku i ziemi, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj na drobno i włóż do garnka wraz z grzybami. Dodaj sól, zalej wodą i gotuj przez 5 minut.
  2. Przygotuj mały garnek i wrzuć do niego wszystkie składniki niezbędne do przygotowania zalewy, tj. wodę, ocet, cukier, chili, ziele angielskie, gorczycę i liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Odcedzone grzybki z cebulą włóż do wyparzonych wcześniej słoików i zalej gotową zalewą. Zakręć i pasteryzuj przez około 20 minut.