Wrześniowy szał na przetwory w polskich domach to już nieodłączny element końcówki lata i początku jesieni. W końcu nie ma nic lepszego niż sezonowe smaki w słoikach, którymi można delektować się przez cały rok. Ogórki kiszone, konserwowe, papryka, cukinia, różnego rodzaju dżemy, konfitury, soki i inne dodatki to jednak kropla w morzu możliwości kulinarnych i kreatywności w kuchni. Na stronach internetowych aż roi się od pomysłów na pyszne przetwory. Właśnie dlatego kilka lat temu postanowiłam skorzystać z jednego z nich, a dokładniej tureckiego przepisu na przecier pomidorowy. Za każdym razem wychodzi palce lizać, a w dodatku nie wymaga pasteryzacji.

Przecier pomidorowy a wykorzystanie w kuchni

Przecier pomidorowy, podobnie jak kiszonki, dżemy i inne przetwory, to jeden z najczęściej przygotowywanych wyrobów kulinarnych do słoików na okres jesienno-zimowy. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na dużą dostępność pomidorów w Polsce, zarówno w sklepach, jak i w prywatnych ogrodach oraz prostotę przygotowania.

Zobacz także:

Oprócz tego, domowy przecier pomidorowy to doskonała baza do zup, sosów i innego rodzaju tradycyjnych potraw. I choć proces przetwarzania pomidorów zwykle nie zajmuje długo, sprawdzona turecka metoda sprawiła, że w słoikach ląduje znacznie szybciej niż zwykle. Sekret tkwi w braku pasteryzacji.

Jakie składniki są potrzebne do wykonania przecieru pomidorowego „po turecku”?

Proces przygotowania przecieru pomidorowego należy zacząć od dokładnej selekcji pomidorów. Zwróć uwagę przede wszystkim na słodsze odmiany, na przykład pomidory śliwkowe (5kg), które charakteryzują się mięsistym, intensywnie czerwonym miąższem, a jednocześnie małą ilością pestek. Nie mniej istotny jest ich ogólny stan. Powinny być jędrne, dojrzałe i bez śladów uszkodzeń. Oprócz pomidorów, należy przygotować także:

  • sól kuchenną – 1 łyżkę,
  • olej roślinny – 4 łyżki,
  • kmin rzymski – pół łyżeczki.

Jak przygotować przecier pomidorowy bez pasteryzacji krok po kroku?

  1. Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  2. Przygotuj duży garnek i przełóż do niego pokrojone pomidory. Gotuj je na średnim ogniu do momentu, gdy puszczą sok. Wówczas dodaj sól oraz kmin i regularnie mieszaj. Trzymaj na palniku jeszcze przez około pół godziny.
  3. W tym czasie wyparz słoiki i nakrętki, przelej do nich gorący przecier i zakręć natychmiast po napełnieniu każdego naczynia.
  4. Słoiki z przecierem odwróć do góry dnem i przykryj grubym ręcznikiem.
  5. Kolejnego dnia sprawdź, czy zakrętki na pewno są wklęsłe. Jeśli tak, to znaczy, że przetwory są odpowiednio zabezpieczone i gotowe do umieszczenia w spiżarni.