Mole spożywcze to prawdziwa zmora w kuchni. Gdy tylko je zauważymy, już wiemy, że czeka nas sprzątanie szafek i przeglądanie wszystkich sypkich produktów. Okazuje się jednak, że można się przed tym łatwo zabezpieczyć i wcale nie są do tego potrzebne żadne specjalne pułapki, płyny czy lepy. Wystarczy tylko wymieszać dwa tanie produkty z kuchennej szafki, a powstanie najtańszy odstraszacz na mole. Zobaczcie, jakie to szybkie i łatwe, a przy tym skuteczne. 

Skąd się biorą mole spożywcze w naszych szafkach?

Na początek jednak weźmy pod lupę przyczynę całego problemu, czyli to, dlaczego mole pojawiają się w naszych kuchniach? Wbrew pozorom wcale nie jest to spowodowane nieporządkiem, choć oczywiście brud nigdy nam nie sprzyja. Najczęściej jednak mole przynosimy już w zamkniętych produktach ze sklepu. Gołym okiem nie są zbyt widoczne i czasem nawet nie zauważamy, że kryją się w fabrycznie zamkniętej kaszy, mące, płatkach owsianych, makaronie, herbacie czy przyprawach.

Zobacz także:

Dobrze jest więc po każdych zakupach dokładnie przeglądać to, co przynosimy do domu i przesypywać wszelkie produkty z oryginalnych kartonów czy torebek do szczelnie zamykanych pojemników. W ten sposób będziemy mieli większą kontrolę nad zawartością szafek i znacznie ograniczymy ryzyko inwazji moli w kuchni. Najlepiej wybierać przezroczyste pojemniki z plastiku lub szkła, bo wtedy możemy ciągle mieć ich zawartość na oku i na bieżąco wyłapywać wszelkie ewentualne problemy. 

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Aby pozbyć się moli trzeba oczywiście zacząć od dokładnego przeglądu szafek i wyrzucenia wszystkiego, co wygląda podejrzanie. Potem dokładnie czyścimy wnętrza mebli, segregujemy od nowa sypkie produkty i gotowe. Potem jednak warto zabezpieczyć się na przyszłość, aby już nigdy nie musieć walczyć z molami, a w tym celu wystarczy wymieszać sodę oczyszczoną z odrobiną mąki i wstawić spodek z taką mieszanką do kuchennej szafki. Okazuje się, że taki miks świetnie odstrasza mole spożywcze, ale ważne są tu proporcje, dlatego zapamiętajcie stosunek 4:1, czyli 4 łyżki sody na każdą 1 łyżkę mąki.

Aby mieszanka miała jeszcze większą moc, możecie dorzucić do tego pokruszony liść laurowy. Mole wprost nie znoszą jego zapachu, więc będzie on potęgował działanie takiego domowego odstraszacza. Pamiętajcie jednak, aby co jakiś czasy wymieniać przyprawy na nowe, bo z czasem ich zapach po prostu zwietrzeje, a wtedy nie będą już tak skutecznie działały i mole znów mogą zacząć interesować się waszymi sypkimi produktami. 

Inne domowe sposoby na mole spożywcze

A gdy akurat nie macie pod ręką sody oczyszczonej i mąki, możecie wykorzystać wcześniej wspomniany liść laurowy solo. Po prostu włóżcie go do pojemników z sypkimi produktami i szczelnie je zamknijcie, a wtedy żaden mol nawet się tam nie zbliży. 

Innym sprytnym patentem na mole spożywcze jest skórka z cytryny lub pomarańczy. Po prostu lekko ją pokrójcie i wysuszcie, a następnie przesypcie go lnianego lub bawełnianego woreczka i zawieście wewnątrz szafek. Podobna sakiewki można też przygotować z gwiazdkami anyżu lub suszoną miętą czy lawendą w środku. Wszystkie te aromatyczne woreczki zadziałają w ten sam sposób i skutecznie przegonią mole swoim intensywnym zapachem.