Mączniak prawdziwy i rzekomy to jedne z najczęstszych chorób atakujących ogórki. Można podjąć wiele kroków, aby zapobiec rozwojowi infekcji - należy do nich między innymi profilaktyczny oprysk, który z łatwością przygotujemy w domu. To tania, naturalna, a przede wszystkim skuteczna metoda, dzięki której zmniejszymy ryzyko wystąpienia choroby.

Mączniak na ogórkach. Jak go rozpoznać?

W przypadku ogórków możemy mieć do czynienia z mączniakiem rzekomym lub prawdziwym. Każda z chorób rozwija się w nieco innych warunkach. Infekcje różnią się także objawami. Kiedy na liściach ogórków zaczynają pojawiać się niewielkie, żółte plamy, które z czasem zlewają się i ciemnieją, możemy przypuszczać, że roślinę zaatakował mączniak rzekomy. W przypadku tej choroby na spodzie liści zaobserwujemy również mączysty nalot o fioletowawym kolorze. 

Zobacz także:

Mączniak rzekomy na ogórkach / fot. malshak_off/Adobe Stock

Z kolei mączniak prawdziwy da o sobie znać białym nalotem na wierzchu liści ogórków. Wraz z rozwojem choroby roślina zaczyna wyglądać, jakby została oprószona mąką. Mączniak prawdziwy, w przeciwieństwie do rzekomego, może pojawić się także w okresie bezdeszczowym. Dodatkowo w przypadku mączniaka rzekomego nalot na liściach będzie łatwy do usunięcia.

Mączniak prawdziwy na ogórkach / fot. Heliosphile/Adobe Stock

Domowy oprysk na ogórki przeciwko mączniakowi

Niezależnie od tego, jaki rodzaj mączniaka zaatakuje ogórki, choroba nie jest łatwa do zwalczenia. Dlatego warto działać profilaktycznie, stosując naturalne, domowe sposoby. Jednym z nich jest oprysk ze skrzypu polnego, który wykazuje właściwości grzybobójcze. Można go przygotować na dwa sposoby - ze świeżych liści lub suszonych. 

Jeśli mamy dostęp do świeżych liści skrzypu, potrzebny będzie kilogram ziela. W przypadku suszu wystarczy 200 gramów. Skrzyp należy zalać 10 litrami wody, a następnie odstawić na 24 godziny. Miksturę warto przygotowywać w garnku, ponieważ po upływie doby trzeba ją gotować przez około pół godziny. Kiedy mieszanka wystygnie, odcedzamy ją, a przed użyciem rozcieńczamy z wodą w proporcji 1:5. Oprysk stosujemy profilaktycznie co dwa tygodnie i powtarzamy po każdym deszczu. 

Jak zapobiegać mączniakowi na ogórkach?

Domowy oprysk to nie wszystko, co można zrobić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia mączniaka. Warto przede wszystkim wybierać takie odmiany ogórków, które charakteryzują się większą odpornością na infekcje (na przykład odmiana Cezar). Należy także zadbać o odpowiednie warunki uprawy.

Ogórki nie powinny rosnąć zbyt gęsto, aby utrzymać jak najlepszą cyrkulację powietrza. W przypadku uprawy szklarniowej konieczne jest regularne wietrzenie pomieszczeń. Takie rozwiązania pomogą zapobiegać gromadzeniu się wilgoci. Nie można również zapomnieć o systematycznym odchwaszczaniu.