Choć do Bożego Narodzenia jeszcze ponad miesiąc, to ja już teraz myślę o oszczędzeniu sobie czasu i stresu w kuchni podczas świątecznych przygotowań. Istnieją bowiem potrawy, które da się przygotować już znacznie wcześniej, nawet w połowie listopada, a przy wigilijnym stole zachwycą bardziej niż te świeżo robione. Jedną z takich przekąsek jest pyszna i aromatyczna ryba w zalewie octowej, którą w słoiku można przechowywać nawet kilka miesięcy. Ze świątecznego stołu co roku znika w mgnieniu oka. Sekretem smaku jest odpowiednia proporcja. Oto, jak przygotować to danie krok po kroku.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania ryby w zalewie octowej?

Ryba w zalewie octowej to doskonały pomysł zarówno na co dzień, jak i od święta. Robi się ją bardzo szybko, nie wymaga skomplikowanych składników, a w dodatku można ją przygotować o każdej porze roku i trzymać w słoikach nawet przez kilka miesięcy. Aby jednak cieszyć się wyjątkowym smakiem tej potrawy, należy najpierw zgromadzić kilka niezbędnych składników. Na liście znajdują się:

Zobacz także:

  • ryba (najlepiej dorsz, miruna, sandacz) – 1 kg
  • cebula – 200 g
  • mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • woda – 4 szklanki
  • ocet spirytusowy 10% – 1 szklanka
  • liście laurowe – 3 sztuki
  • ziele angielskie – 5 ziaren
  • pieprz czarny – 5 ziaren
  • cukier – 1 łyżka
  • sól kuchenna – 1 łyżka

Oprócz wyżej wymienionych składników przygotuj również 2 większe lub 4 mniejsze słoiki, w których następnie umieścisz gotową potrawę. Nie mogą posiadać żadnych uszkodzeń, a zakrętki muszą być szczelne. W przeciwnym razie ryba nie przetrwa nawet kilku dni i będzie nadawała się do wyrzucenia.

Ryba w zalewie octowej do słoików krok po kroku

  1. Rybę wypatrosz, a następnie oczyść i pokrój w dzwonki. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  2. Na patelnię wlej olej, a następnie rozgrzej i smaż rybę z obu stron, aż do momentu, gdy się zarumieni. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Teraz przyszła kolej na przygotowanie zalewy octowej. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. Weź garnek, a do środka wlej wodę. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, cukier, sól i pieprz. Całość zagotuj.
  5. Po zagotowaniu wlej ocet (1 szklanka octu na 4 szklanki wody) i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. Do gotującej się zalewy wrzuć pokrojoną cebulę i trzymaj na palniku przez około 5-7 minut.
  6. Gorącą rybę umieść w słoiku, a następnie zalej zalewą octową.
  7. Słoiki zakręcaj na bieżąco i pasteryzuj przez około 20 minut.

Jak długo można przechowywać rybę w zalewie ze słoika?

Ryba w zalewie może postać nawet kilka miesięcy, ale by wytrzymała jak najdłużej i wciąż cieszyła kubki smakowe wybornym smakiem, należy zadbać o kilka istotnych szczegółów. Przede wszystkim ważna jest odpowiednia pasteryzacja i wyparzenie słoików oraz zakrętek. Tylko dzięki temu masz pewność, że potrawa jest dobrze zabezpieczona i nie dostanie się do niej powietrze. W przeciwnym razie ryba nie wytrzyma nawet kilku dni i nie będzie nadawała się do spożycia. Innym ważnym aspektem jest przechowywanie przetworów. Najbezpieczniej jest zanieść je do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. W innym przypadku potrawa może ulec fermentacji.