Choć do Bożego Narodzenia jeszcze ponad miesiąc, to ja już teraz myślę o oszczędzeniu sobie czasu i stresu w kuchni podczas świątecznych przygotowań. Istnieją bowiem potrawy, które da się przygotować już znacznie wcześniej, nawet w połowie listopada, a przy wigilijnym stole zachwycą bardziej niż te świeżo robione. Jedną z takich przekąsek jest pyszna i aromatyczna ryba w zalewie octowej, którą w słoiku można przechowywać nawet kilka miesięcy. Ze świątecznego stołu co roku znika w mgnieniu oka. Sekretem smaku jest odpowiednia proporcja. Oto, jak przygotować to danie krok po kroku.
Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania ryby w zalewie octowej?
Ryba w zalewie octowej to doskonały pomysł zarówno na co dzień, jak i od święta. Robi się ją bardzo szybko, nie wymaga skomplikowanych składników, a w dodatku można ją przygotować o każdej porze roku i trzymać w słoikach nawet przez kilka miesięcy. Aby jednak cieszyć się wyjątkowym smakiem tej potrawy, należy najpierw zgromadzić kilka niezbędnych składników. Na liście znajdują się:
Zobacz także:
- ryba (najlepiej dorsz, miruna, sandacz) – 1 kg
- cebula – 200 g
- mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem
- olej roślinny do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- woda – 4 szklanki
- ocet spirytusowy 10% – 1 szklanka
- liście laurowe – 3 sztuki
- ziele angielskie – 5 ziaren
- pieprz czarny – 5 ziaren
- cukier – 1 łyżka
- sól kuchenna – 1 łyżka
Oprócz wyżej wymienionych składników przygotuj również 2 większe lub 4 mniejsze słoiki, w których następnie umieścisz gotową potrawę. Nie mogą posiadać żadnych uszkodzeń, a zakrętki muszą być szczelne. W przeciwnym razie ryba nie przetrwa nawet kilku dni i będzie nadawała się do wyrzucenia.
Ryba w zalewie octowej do słoików krok po kroku
- Rybę wypatrosz, a następnie oczyść i pokrój w dzwonki. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
- Na patelnię wlej olej, a następnie rozgrzej i smaż rybę z obu stron, aż do momentu, gdy się zarumieni. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą ręcznika papierowego.
- Teraz przyszła kolej na przygotowanie zalewy octowej. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Weź garnek, a do środka wlej wodę. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, cukier, sól i pieprz. Całość zagotuj.
- Po zagotowaniu wlej ocet (1 szklanka octu na 4 szklanki wody) i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. Do gotującej się zalewy wrzuć pokrojoną cebulę i trzymaj na palniku przez około 5-7 minut.
- Gorącą rybę umieść w słoiku, a następnie zalej zalewą octową.
- Słoiki zakręcaj na bieżąco i pasteryzuj przez około 20 minut.
Jak długo można przechowywać rybę w zalewie ze słoika?
Ryba w zalewie może postać nawet kilka miesięcy, ale by wytrzymała jak najdłużej i wciąż cieszyła kubki smakowe wybornym smakiem, należy zadbać o kilka istotnych szczegółów. Przede wszystkim ważna jest odpowiednia pasteryzacja i wyparzenie słoików oraz zakrętek. Tylko dzięki temu masz pewność, że potrawa jest dobrze zabezpieczona i nie dostanie się do niej powietrze. W przeciwnym razie ryba nie wytrzyma nawet kilku dni i nie będzie nadawała się do spożycia. Innym ważnym aspektem jest przechowywanie przetworów. Najbezpieczniej jest zanieść je do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. W innym przypadku potrawa może ulec fermentacji.









