Jesiotr, niegdyś kojarzony z królewskim daniem, dzisiaj powszechniej dostępny i ceniony we wszystkich zakątkach świata. Choć wydaje się trudny do przyrządzenia, to wcale taki nie jest, a wręcz przeciwnie - zrobisz go szybko i prościutko.
Jesiotr. Charakterystyka pysznej ryby
Jesiotr to jedna z najbardziej prestiżowych i cenionych ryb. Charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz jasnym mięsem o małej zawartości ości. Jest więc idealny dla smakoszy ryb, ponieważ posiada tylko duże ości, które można wyjąć przed obróbką termiczną. Nie posiada drobnych ości, więc nie musisz męczyć się z „dłubaniną" na talerzu.
Zobacz także:
Smak jesiotra jest bardzo delikatny i maślany, a po obróbce rozpływa się w ustach. Jego mięso, dzięki swojej budowie, doskonale trzyma formę, co ułatwia jego gotowanie, pieczenie czy duszenie i eleganckie podanie gościom.
Gdzie można kupić jesiotra?
Zakup jesiotra wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Najczęściej można go znaleźć w dobrze zaopatrzonych halach rybnych oraz w delikatesach, gdzie ogólnie sprzedawane są różne rodzaje ryb. Najciekawsze jest to, że raz na jakiś czas, jesiotr pojawia się w lodówkach Biedronki i Lidla. To zdecydowanie na plus, zwłaszcza jeśli robi się tam zakupy na co dzień - można zahaczyć o lodówki i zamrażarki.
Możesz również skorzystać z internetowych sklepów. Tutaj jednak musisz liczyć się z droższą wysyłką, ponieważ ryby, w tym jesiotr, wymagają specjalnej dostawy chłodniczej. Jakby nie patrzeć - ta królewska ryba jest do kupienia, trzeba tylko porządnie szukać i mieć cierpliwość.
Ryba jesiotr. 3 pomysły na jej przyrządzenie
Jesiotr to ryba prosta i szybka do zrobienia. Można go smażyć, dusić, a nawet ugotować na parze. Oto trzy proste i szybkie pomysły na jego przyrządzenie np. na obiad lub kolację:
Jesiotr pieczony w całości z ziołami
Idealny na uroczyste okazje. Natrzyj go solą, pieprzem, skrop cytryną i nafaszeruj świeżymi ziołami, takimi jak koperek, tymianek, rozmaryn oraz plastrami cytryny i masła. Piecz go w całości w piekarniku - 180 stopni, tryb góra/dół. Czas to około 20 min., ale polecam zaglądać co jakiś czas - jeśli jest przyrumieniony, to po 15 minutach - jak najbardziej jest już gotowy.
Dzwonki jesiotra z grilla
Mięso jesiotra jest wystarczająco jędrne, by nie rozpadać się podczas grillowania. Dzwonki, czyli takie grube plastry, wystarczy krótko zamarynować w oliwie, czosnku i białym winie, a następnie usmażyć na patelni grillowej lub upiec na ruszcie grilla. Szybki, zdrowy i intensywny w smaku posiłek. Tutaj również ok. 20/25 minut wystarczy, by ryba była gotowa do zjedzenia. Pamiętaj, żeby przekręcać ją na obie strony podczas smażenia.
Wędzony jesiotr
Ze względu na swoją prostą i wygodną budowę, jesiotr doskonale nadaje się do wędzenia na ciepło. Wędzone mięso zyskuje maślaną konsystencję i głęboki, dymny smak. W tej postaci jest znakomitą bazą do przystawek, sałatek lub eleganckiego półmiska na imprezowy stół.









