Odróżnienie tych dwóch grzybów jest możliwe, jednak w przypadku młodych okazów o pomyłkę nietrudno. Muchomor jadowity i pieczarki w początkowej fazie wzrostu mają wiele wspólnych cech - dopiero z czasem pieczarka zmienia swój wygląd tak, że dużo łatwiej jest zauważyć różnicę. Na co należy zwrócić uwagę i jak uniknąć fatalnego błędu? 

Muchomor jadowity a pieczarka. Jak je rozróżnić?

Aby uchronić się przed groźnymi konsekwencjami, koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę z różnic między tymi grzybami. Muchomor jadowity może zostać pomylony z pieczarką zwłaszcza w przypadku młodych okazów, które nie wykształciły jeszcze wszystkich charakterystycznych cech gatunkowych. O czym należy pamiętać, aby nie doszło do tragicznej pomyłki?

Zobacz także:

Przede wszystkim warto przyjrzeć się blaszkom. Muchomor jadowity ma blaszki w kolorze białym, natomiast pieczarki zmieniają kolor blaszek wraz z rozwojem. W przypadku tych drugich grzybów barwa biała z czasem przechodzi w róż, żeby na końcu przyjąć czekoladowy odcień. Dodatkowo muchomor jadowity ma coś, co u pieczarek nie występuje, czyli ruchomą pochwę na bulwie trzonu.

Białe blaszki muchomora jadowitego / fot. Henri Koskinen/Adobe Stock

Brązowe blaszki pieczarki / fot. fotocof/Adobe Stock

Objawy zatrucia muchomorem jadowitym

Konsekwencje zatrucia tym grzybem mogą być tragiczne w skutkach. Muchomor jadowity jest śmiertelnie trujący, a zawarte w nim toksyny wywołują nieodwracalne uszkodzenie wątroby. Objawy mogą wystąpić w ciągu 6-24 godzin od spożycia, jednak ten czas może wydłużyć się nawet do 48 godzin. W przypadku zatrucia pojawiają się między innymi bóle brzucha, wymioty i biegunka.

Jeden z symptomów jest szczególnie groźny - chwilowe ustąpienie objawów. To bardzo złudne, ponieważ chory może przyjąć, że problem zniknął. Jednak kiedy pozorna poprawa mija, objawy ponownie się nasilają, a leczenie zostaje znacznie opóźnione. Z tego powodu po pomoc lekarską należy udać się jak najszybciej - od razu kiedy poczujemy objawy zatrucia grzybami.

Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Kluczowa zasada, która może uratować przede wszystkim niedoświadczonych miłośników grzybobrania, dotyczy tego, aby nie zbierać młodych okazów grzybów. Widać to doskonale na przykładzie muchomora jadowitego i pieczarek. Młode, jadalne grzyby bardzo łatwo pomylić z trującym gatunkiem. Kiedy grzyby będą już miały wykształcone wszystkie charakterystyczne cechy, o błąd będzie trudniej.

Ważne jest również to, aby nie zbierać żadnych grzybów, co do których nie mamy całkowitej pewności, że są jadalne. Jeśli pojawia się choćby cień wątpliwości - lepiej odpuścić, aby nie ryzykować zdrowiem i życiem. Warto wiedzieć, że bezpłatną poradę dotyczącą tego, czy dany grzyb jest jadalny, można uzyskać w stacji sanitarno-epidemiologicznej.