W przypadku tych dwóch grzybów o pomyłkę nietrudno - zwłaszcza jeśli mowa o młodych okazach. Muchomor sromotnikowy oraz czubajka kania bywają trudne do rozróżnienia, jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w grzybobraniu. Zanim wybierzesz się na wyprawę do lasu, poznaj różnice między tymi gatunkami, aby uniknąć groźnego błędu.
Muchomor sromotnikowy a czubajka kania. Jak je rozróżnić?
Czubajka kania? Jak najbardziej jadalna. Muchomor sromotnikowy? Trujący i śmiertelnie niebezpieczny. Niestety niedoświadczeni miłośnicy grzybobrania mogą z łatwością pomylić te dwa grzyby, dlatego tak ważne jest, aby przed wyprawą do lasu nauczyć się, jak rozróżniać oba gatunki. Na szczęście jest kilka cech, które pozwolą na sprawdzenie, który grzyb jest bezpieczny do spożycia.
Zobacz także:
Muchomor sromotnikowy (zielonawy) / fot. Jaroslav Machacek/Adobe Stock
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na pierścień. W przypadku czubajki kani będzie ruchomy, natomiast muchomor sromotnikowy ma nieruchomy pierścień. Dodatkowo u podstawy trzonu kani nie zauważymy pochwy, która u muchomora jest już widoczna. Należy także porównać kapelusze. Jadalna czubajka ma większy kapelusz (do 35-40 cm) w kolorze szarobrązowym z łuskami na powierzchni. Z kolei kapelusz trującego muchomora jest gładszy, mniejszy (do 15 cm) i przybiera zielonkawy kolor.
Czubajka kania / fot. Grafik-Komputerowy/Adobe Stock
Bezpieczne grzybobranie. O czym należy pamiętać?
Aby uniknąć niebezpiecznej pomyłki podczas grzybobrania, nie warto zbierać młodych okazów, które nie wykształciły jeszcze wszystkich cech ułatwiających ich identyfikację. To ważne zwłaszcza dla tych, którzy nie mają jeszcze zbyt dużego doświadczenia w zbieraniu grzybów. Przyjęcie takiej zasady zmniejszy prawdopodobieństwo tego, że muchomor sromotnikowy nieomylnie trafi do koszyka.
Warto zbierać wyłącznie grzyby, co do których mamy stuprocentową pewność, że są jadalne. Ułatwić mogą to na przykład atlasy, w których załączone opisy lub rysunki pomogą rozwiać wątpliwości. Początkującym grzybiarzom zaleca się zbieranie wyłącznie grzybów rurkowych, ponieważ w tej grupie nie ma gatunków, które są śmiertelnie trujące. Przede wszystkim - jeśli tylko pojawia się cień wątpliwości co do tego, czy grzyb jest jadalny - nie należy ryzykować. Można za to skorzystać z bezpłatnej porady w stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Jak rozpoznać zatrucie grzybami?
Czas pojawienia się objawów zatrucia grzybami może różnić się w zależności od gatunku. Na przykład, jeśli sprawcą zatrucia jest muchomor sromotnikowy, sygnały mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach, a towarzyszyć im może chwilowy moment ustąpienia objawów, co jest bardzo złudne.
Wśród dolegliwości, które pojawiają się w takiej sytuacji, wymienia się między innymi:
- zawroty głowy,
- nudności,
- biegunkę,
- ból brzucha,
- wymioty.
Nie wszystkie objawy muszą wystąpić, jednak jeśli tylko mamy podejrzenie, że doszło do zatrucia grzybami, należy niezwłocznie udać się po pomoc lekarską.